Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-08-13. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-08-13

Färre studenter antagna i höst

Efter förra årets överintag har Högskolan i Halmstad dragit ned på antalet studenter till höstens program och kurser. Samtidigt har söktrycket till utbildningarna ökat rejält.

Förra veckan blev antagningen till landets universitet och högskolor klar. I år har 5 929 personer fått besked om att de har blivit antagna till Högskolan i Halmstad. Det är nästan 800 färre jämfört med förra året, då fler än 6 700 studenter blev antagna.

– Sektionerna har fått bromsa lite då de har producerat för många studenter. Främst är det sektionerna för humaniora och ekonomi och teknik som har färre platser än tidigare. Dessutom har Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik dragit ned på antalet utländska studenter, säger Mats Lindh, utbildningssekreterare på Högskolans studerandeavdelning.

Ökat söktryck


Samtidigt som Högskolan i Halmstad tar in färre studenter har det totala antalet sökande ökat med omkring 5 000 personer. I år är det 21 370 personer som har sökt till någon av Högskolans utbildningar jämfört med förra året då 16 303 personer ville studera i Halmstad.

Nya civilekonomprogrammet som med sina nära 2000 sökande är det program som lockat flest studenter till Högskolan i höst. Andra populära program är sjuksköterskeprogrammet, som ständigt har många sökande, men också lärarprogrammet som från och med i höst har flera nya inriktningar.

Nätkurser populärt


– Nätkurserna har också jättemånga sökande, säger Mats Lindh och nämner psykologikurserna och affärsengelska som populära exempel.

Det stora söktrycket har även resulterat i ett ökat antal reserver, från 2 100 i fjol till 5 588 i år. Studerandeavdelningen på Högskolan har därför fått många samtal från reserver som undrar över sina möjligheter till studier.

– Mitt råd är att de ska avvakta uppropet, efter det kallar vi reserver, säger Mats Lindh.

LINDA LUNDELL

Söktrycket till Högskolan i Halmstad har varit väldigt stort. Sammanlagt har 21 370 personer sökt några av lärosätets utbildningar.
Sidan uppdaterad 2010-08-13