Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-07-25. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-07-25

Guidad rundvandring för stora och små

Under sommaren erbjuder Högskolan i Halmstad guidade rundvandringar för alla som vill titta närmare på campusområdet. Blivande studenter, pensionärer och barnfamiljer är några av dem som gärna upptäcker Högskolan, såväl inifrån som uppifrån.

– Syftet är att de som inte har gått på Högskolan ska få en inblick i hur det är på området, säger Mikael Johansson som är en av guiderna.

Charlotte Nilsson från Varberg har kommit till rundvandringen eftersom hon har blivit antagen till programmet Sociologi och socialt utvecklingsarbete i höst.

Mikael Johansson berättar om studentkåren och kårhuset innan rundvandringen avslutas i Studentcentrum.

– Jag vill jobba med människor och hjälpa dem som har det svårt, säger hon.

Charlottes mamma Karin som jobbar i Halmstad, är också med på rundvandringen.

– Jag har aldrig varit här innan så det är jättespännande att se var hon ska studera, säger hon.

Amanda Kraft från Malmö, som kommit in på Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, ville också passa på att titta närmare på Högskolan.

– Jag har inga förväntningar alls, jag bara kom hit, säger hon.

Utsikt över staden


Rundturen inleds 21 våningar upp i Trade center där besökarna får blicka ut över den fantastiska utsikten över staden och havet. Tilda, 9, Klara, 6 och Arvid, 6, som går rundvandringen med mamma Lovisa Ljungberg, tycker det är spännande att titta på utsikten.

– Det ser inte roligt ut om man skulle hoppa härifrån, säger de och tillägger:

– Men det kanske är roligt om man bodde här uppe, säger de entusiastiskt.

Lovisa Ljungberg berättar att barnen har kompisar vars föräldrar jobbar på Högskolan.

– Därför har vi varit lite nyfikna på hur det är här, menar hon.

Mikael Johansson guidar vidare och visar bland annat biblioteket, föreläsningssalar, var studentkåren håller till och hur det ser ut i de olika byggnaderna.

Tilda, Lovisa, Klara och Arvid (i bakgrunden) Ljungberg från Halmstad var alla nyfikna på att se hur Högskolan ser ut. Mest spännande var nog att titta på utsikten från 21:a våningen i Trade center.

Kvarter med mycket konst


Mikael Johansson har haft två visningar hittills och enligt honom är det ganska blandat med folk som kommer på rundvandringen.

– Främst är det föräldrar som tar med sina barn som ska börja studera men det är också många pensionärer som kommer hit. De är ofta intresserade av konsten som finns på Högskolan, menar Mikael och berättar för åhörarna att området kallas Bærtlingkvarteret, utsmyckat med konst från halmstadskonstnären Olle Bærtling.

Bland annat finns den 15 meter höga skulpturen Asamk utanför Högskolans entré.

Rundturen avslutas i Studentcentrum där vi får titta på Högskolans idrottshall och gym.

– Det är väldigt fina lokaler. Fast det kommer nog fortfarande att vara lite svårt att hitta. Men man lär väl sig, menar Amanda Kraft.

Charlotte Nilsson tycker att det är bättre än hon hade förväntat sig.

– Det är mycket fräschare än jag trodde att det skulle vara. Det känns som om de har lagt ned mycket tid på att göra Högskolan så bra som möjligt för studenterna, säger hon.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Mikael Johansson, som går Utvecklingsingenjörsprogrammet, är en av Högskolans guider i sommar.
"Det känns bra att veta hur det ser ut på Högskolan”, tycker Amanda Kraft från Malmö som ska läsa medie- och kommunikationsvetenskap till hösten.
Sidan uppdaterad 2010-07-25