Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-08-31. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-08-31

Henrik Larsson studerar tränarskap på Högskolan

Henrik Larsson, tränare för Landskrona Bois och tidigare landslagsspelare, var en av de bänkade studenterna vid uppropet för utbildningen ”Tränarskap – inriktning fotboll” på Högskolan i Halmstad.
"Henke” ska tillsammans med elittränarkollegerna Conny Karlsson och Michael Svensson studera fotbollens teori och praktik under ett år.

– Jag behöver den här utbildningen för att få lov att träna, och hoppas att jag får ut en hel del av kursen. Det är mycket jag inte vet och kan alltid lära mer. Jag kommer in med ”open mind" och ser vad som händer, säger Henrik Larsson som tränar Landskrona Bois, och som enligt UEFA:s nya regler måste skaffa sig mer utbildning för att bli godkänd som elittränare.

Internationella fotbollsförbundet, UEFA, ställer nya krav på tränare på elitnivå. Dessa måste gå fotbollsförbundets olika steg inom förbundets tränarutbildning för att bli behöriga. Högskolan i Halmstad är ett av tre lärosäten i Sverige som tillsammans med Svenska fotbollsförbundet ska utbilda elitfotbollstränare i fotbollens teori och praktik. Utbildningen på Högskolan ger diplomering på bas och på avancerad nivå.

Conny Karlsson tränar till vardags Helsingborgs IF och Michael Svensson är assisterande tränare i Halmstads BK. De gör "Henke" sällskap på skolbänken för att lära mer om fotbollens teori och praktik, enligt UEFA:s nya krav för tränare på elitnivå.  

Utbildningen "Tränarskap – inriktning fotboll" ingår i Högskolans ordinarie utbud och till den har 30 studenter antagits.

Högskolan i Halmstad har dessutom i samarbete med Svenska fotbollsförbundet erbjudit elittränare att gå utbildningen, något som alltså Henrik Larsson, Landskrona Bois, Conny Karlsson, Helsingborgs IF och Michael Svensson, Halmstads BK, har nappat på.

– Min förhoppning är att bli en bättre idrottslärare. Oavsett vilket yrke man har behöver man utbildning. Jag har hållit på nästan 25 år och borde varit här för länge sen. Det jag ser fram emot mest är fotbollssnacket, att utbyta erfarenheter med de andra, berättar Conny Karlsson, som inte ser några problem med att kombinera studierna med elitträningen.

– Det är en eftermiddag i veckan här och eftersom vi tränar på förmiddagarna passar det bra.

Utbildningen handlar om tränarrollen och ledarskap, och består av både teori och praktik i fyra delkurser: fotbollens didaktik, fotbollens beteendevetenskap fotbollens träningslära samt ledarskap med inriktning barn och ungdomar. Högskolan står för de teoretiska kurserna, medan Svenska fotbollsförbundet svarar för de praktiska.

Text: LENA LUNDÉN och IDA LÖVSTÅL
Bild: IDA LÖVSTÅL

Henrik Larsson ska under ett år studera fotbollens teori och praktik på Högskolan i Halmstad. Han är sedan han lade landslagsskorna på hyllan, numera tränare för Landskrona Bois.
"Det är mycket jag inte vet och kan alltid lära mer", säger Henrik Larsson om sina förväntningar på utbildningen han just har påbörjat på Högskolan, "Tränarskap – inriktning fotboll".
Sidan uppdaterad 2010-08-31