Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-09-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-09-15

Högskolan bra på högteknologi


Många ville ta del av den senaste forskningen

När Ceres i går för andra året bjöd in till öppet hus (Ceres Open Day), samlades ett 50-tal intresserade forskare, doktorander och företagare på Högskolan i Halmstad för att ta del av och utbyta idéer om de senaste forskningsrönen inom området inbyggda system.

– Jag får idéer här som jag kan använda i mitt företag, berättar Miklos Rupp på företaget Gedevelop.

Gedevelop i Helsingborg tillverkar mätinstrument till glasindustrin och har samarbetat med Högskolan i Halmstad tidigare. I våras var det till exempel några studenter som gjorde sina examensarbeten på uppdrag av företaget. Miklos Rupp, chef för GIA Systems på Gedevelop, hade rest till Halmstad och Ceres Open Day för att få en inblick i vad som är aktuellt inom området inbyggda system och om det går att använda i hans företag, nu eller i framtiden.

– Det är roligt och intressant att vara här och prata med folk. Det är ett sätt för mig att skanna av vad som är på gång inom vårt fält, och om vi kan använda det på något sätt. Kanske får jag en idé som kan leda till något hos oss. Föreläsningarna var också mycket intressanta.

När Ceres i går bjöd in till öppet hus på Högskolan var intresset stort. Ett 50-tal forskare, doktorander och företagare tog tillfället i akt att få höra om de senaste forskningsrönen inom området inbyggda system, och samtidigt passa på att knyta kontakter.

Forskning i samproduktion mellan industri och akademi


Det är andra året som Ceres, Centrum för forskning om inbyggda system vid Högskolan i Halmstad, arrangerar en mötesplats för forskning och industri. ”Framstående forskning i samproduktion mellan industri och akademi” var årets tema och på programmet stod bland annat föreläsningar med Högskolans forskare och samarbetsparter.

Bertil Svensson är professor i datorsystemteknik vid Högskolan och programdirektör för Ceres. Han var mycket nöjd med gårdagens arrangemang och hoppas att också besökarna fick med sig både ny kunskap och nya idéer hem.

– Vi har bestämt att vi ska göra det här varje år i september. Det är ett sätt för oss att visa vad vi gör inom Ceres och öka våra kontaktytor mot företag och andra lärosäten. Både sådana som vi redan känner, och sådana som vi inte känner – än. Vi arbetar väldigt nära företagen och industrin, det mesta sker i samproduktion, säger Bertil Svensson.

Text: LENA LUNDÉN
Bild: IDA LÖVSTÅL

CERES
Centrum för forskning om inbyggda system, Ceres, är ett forskningscentrum vid Högskolan i Halmstad, som har byggts upp i nära samarbete med industrin och med stöd från KK-stiftelsen. Ceres samarbetar med såväl innovationsbaserade tillväxtföretag i regionen som världsledande internationella företag.

Ceres förenar forskningskompetens från flera områden, till exempel datakommunikation och realtidssystem, datorarkitektur och systemkonstruktion, inbyggda system och programvaruteknik.

"Det är väldigt orienterat mot industrin här på Högskolan i Halmstad, det är bra. Industrin – det är ju jag", säger Miklos Rupp som arbetar på företaget Gedevelop i Helsingborg, och som besökte Ceres Open day i går.
Sidan uppdaterad 2010-09-15