Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-05-26. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-05-26

Högskolans väderstation nu på webben

Hur är vädret just nu vid Högskolan i Halmstad? Det behöver du aldrig mer undra – förutsatt att du har tillgång till internet. Information från Högskolans väderstation finns nu tillgänglig på www.hh.se tack vare ett studentprojekt.

Högskolan har sedan i höstas en väderstation som mäter temperatur, vindhastighet, lufttryck, luftfuktighet, solskenstid och uv-strålning. Stationen sitter på taket på hus O, vid Högskolans observatorium Stellarium.

– Tidigare visades väderinformationen bara lokalt på en dator i observatoriet. Min uppgift har varit att se till att informationen även visas live på Högskolans webbplats, säger Ellinor Brynning, som läser sista terminen på elektroingenjörsprogrammet och precis har avslutat sitt examensprojekt.

Många timmar i observatoriet


Ellinor Brynning har hämtat data från en så kallad PLC, ett programmerbart styrsystem, som är ansluten till väderstationen. Genom grafisk programmering har hon sedan gjort det möjligt att publicera uppgifterna på webben.

– Det har varit ett jätteroligt projekt, men också kämpigt. Det har blivit väldigt många timmar framför datorn i observatoriet, säger hon.

Uppgifterna på webben uppdateras varje minut och en webbkamera i anslutning till väderstationen tar en bild på Trade Center var tionde minut. På webben visas endast den aktuella väderinformationen men allt lagras i en datalogger i observatoriet. Där kan man göra jämförelser över tid och få fram fakta om till exempel medelvind och högsta temperatur.

En väderstation för studenterna


Jonny Hylander, professor i energiteknik på Högskolan i Halmstad, förklarar att väderstationen har köpts in i undervisningssyfte.

– Högskolan har en hel del undervisning inom energiområdet, som vindkraft och solenergi, och det är bra att ha utrustning som studenterna kan labba med, säger han.

Nyligen monterade Högskolan även upp tre solpaneler vid observatoriet och det finns byggnadstillstånd till ett litet vindkraftverk. Eventuellt blir det studenter som bygger vindkraftverket som ett projektarbete.

– På det här sättet kan studenterna ta del av olika mätsystem och göra utvärderingar. Det är kunskap som blir mer och mer efterfrågad – många vill se faktiska mätdata innan det är dags att investera i till exempel vindkraft, säger Jonny Hylander.

Text och bild: IDA LÖVSTÅL

Fotnot. Ellinor Brynning visar sitt examensprojekt under Utexpo den 27–29 maj.

Ellinor Brynning

Ellinor Brynning har genom sitt examensprojekt gjort det möjligt att visa data från Högskolans väderstation direkt på webben.

Sidan uppdaterad 2010-05-26