Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-10-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-10-28

Maskiningenjör vann pris för nyskapande examensprojekt

Kristian Schentz, maskiningenjör från Högskolan i Halmstad, har vunnit första pris i tävlingen Automation student 2010 för sitt examensprojekt. Han belönas med 10 000 kronor för att ha utvecklat en ny tillämpning för hur man kan sammanfoga kopparrör med hjälp av laser.

– Det känns helt fantastiskt kul. Det var ett starkt startfält och det är särskilt kul att vinna över de stora lärosätena som KTH, Lund och Chalmers. Jag är stolt över att ha läst till maskiningenjör på Högskolan i Halmstad och över att ta hem det här priset, säger Kristian Schentz.  

Kristian Schentz (mitten) tog emot priset av Johan Hallén, vd Westinghouse Electric Sweden, och Helena Jerregård, Automation Region. (Bild: Björn Stenvall)

Kristian Schentz tog examen från Maskiningenjörsprogrammet i våras. Examensprojektet gjorde han i samarbete med företaget Enertech AB – CTC i Ljungby och det gick ut på att utreda hur företaget kan automatisera sammanfogningen av kopparrör i värmepumpar. I dag sker lödningen helt manuellt, en process som är dyr, komplicerad och som kräver stor yrkesskicklighet. Kristian Schentz jämförde i sin studie tre olika metoder: induktionslödning, lasersvetsning och laserlödning.

– Jag kom fram till att laserlödning var den bästa metoden för att sammanfoga kopparrören. Metoden är flexibel och innebär att man kan värma röret utan direktkontakt. En investering i laserlödning, i en helautomatisk robotcell, skulle bli extremt lönsamt för företaget, säger han.

Fick jobb på företaget


Kristian Schentz beskriver projektet som en stor utmaning eftersom det är en ny tillämpning av befintlig teknik – ingen har tidigare använt laserlödning på kopparrör. Ett av huvudproblemen var att koppar vill reflektera bort cirka 95 procent av den tillförda energin från lasern.

– Jag fick söka med ljus och lykta i hela Europa efter företag som kunde hjälpa mig. Till slut fick jag napp på ett företag i Göteborg som erbjöd mig att göra egna prover i deras laboratorium, säger Kristian Schentz, som efter examen har fått anställning på företaget Enertech AB för att arbeta vidare med projektet.

Ny tävling för studenter


Prisutdelningen ägde rum i tisdags på mässan Scanautomatic i Göteborg. De övriga två nominerade var Jesper Stockenstrand från KTH med ”Robotized Dry Ice Blasting”, och Johan Karlsson från Högskolan i Skövde med ”Utvärdering av ModFix” . Vinnaren utsågs av en jury under ledning av Johan Hallén, vd för Westinghouse Electric Sweden.

Studentpriset i automation delas ut av företagsnätverket Automation Region i samarbete med branschorganisationen Svensk automation och fackmässorna Scanautomatic och Processteknik. Tävlingen är öppen för studenter både från yrkeshögskolor och från tre- eller femåriga universitetsutbildningar.

Maskiningenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad har ett aktivt samarbete med näringslivet, bland annat genom att studenter gör projektarbeten i samarbete med företag i regionen. Programmet har också så kallad fadderföretagsverksamhet, som innebär att studenterna knyts till fadderföretag under sin utbildning.

IDA LÖVSTÅL

Kristian Schentz examensarbete heter ”Förstudie för automatisering av manuell lödning” (Handledare: Pär-Johan Lööf). Juryns motivering till förstapriset:

”Förstapristagaren i Automation student 2010 har genomfört ett arbete som har stor kommersiell potential och är nyskapande på flera punkter. I en helautomatiserad process skapas förutsättningar för att utnyttja en befintlig teknik på ett nytt sätt. Detta ger betydande kvalitetsförbättringar i produktionen, vilket reducerar spill, omarbetning, kassaktion och dessutom bättre totalkvalitet under produktens hela livscykel. Den innovativa automationslösningen har dessutom förutsättningar att vara i drift inom en snar framtid.”

Sidan uppdaterad 2010-10-28