Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-12-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-12-10

Nobel, gröt och belönade studenter

Till skönsjungande lucia, tärnor och stjärngossar och mot en fond som förde tankarna till dagens (andra) stora tilldragelse, den i Blå hallen i Stockholm, delades det i dag på morgon ut tre stipendier till framgångsrika nyföretagare på Science park Halmstads årliga grötfrukost.

Här var menyn visserligen känd i förväg: risgrynsgröt med saftsås och skinksmörgås. Annars var det mycket som vittnade om att Science park inte bjöd på frukost vilken dag som helst. Dagen till ära rådde Nobelstämning i lokalen med en fondvägg föreställande Blå hallen, värdarna i högtidsdräkt och (goda) medaljer till alla gäster. Gröten bars in till tonerna av Champagnegaloppen och med grötfaten sprakande av avancerad pyroteknik.  

a&a årets inkubatorföretag


När gröten var uppäten äntrade så de första stipendieutdelarna scenen. Thomas Gränsman, vd på Swedbank i Halmstad och Jan Carlsson, dito på Baker Tilly i Halmstad. Tillsammans tillkännagav de ”årets inkubatorföretag”: a&a som drivs av Angela Alexandersson.

Stipendiet är på 50 000 kronor och tilldelas det företag i Science park Halmstads inkubator som ”under året visat bäst prov på affärsutveckling, tillväxt och engagemang”.

– Det är oerhört viktigt för en kommun och för näringslivet att det skapas kluster och nya företag, och då är det också viktigt att det finns en verksamhet som denna i Science park och som fungerar så väl, sa Thomas Gränsman.

Nya företag viktiga för regionen


Till lektor Sten Fåhrés minne delas varje år stipendier motsvarande flera 100 000 kronor ut till framgångsrika utvecklingsingenjörer från Högskolan i Halmstad. De flesta stipendier delas ut i samband med examensutställningen Utexpo i maj varje år. En stipendiesumma är emellertid avsatt för tidigare studenter som väljer att gå vidare med sitt projekt och startar företag.

– Vi ska i dag dela ut två stipendier à 25 000 kronor, förklarade Greger Lindquist som representerar lektor Sten Fåhrés minnesfond som förvaltar pengarna.

Det ena stipendiet tillfaller företaget Svenska innovationer som drivs av Henrik Abrahamsson, Erik Ehn och Peter Kristensen. Deras företag utvecklar applikationer för mobiltelefoner.

Henrik Abrahamsson, Peter Kristensen och Erik Ehn driver tillsammans Svenska innovationer. "Nu startar vi aktiebolag, nu finns ingen återvändo", säger de efter att ha fått 25 000 ur lektor Stens Fåhrés minnesfond.

Johan Höcks och Erik Nykvist har tillsammans företaget HN Innovation och de har det senaste året skördat flertalet framgångar. För mindre än en månad sedan fick de 25 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Kronan.

I dag fick de ytterligare 25 000 kronor ur lektor Sten Fåhrés minnesfond och kan nu fortsätta att utveckla sitt företag som baseras på deras examensprojekt, en fastsättningsanordning som gör takarbete säkrare, en numera patenterad produkt.

Text: LENA LUNDÉN
Bild: MARCUS JOHANSSON

Vilken födelsedagspresent! "Årets pristagare har bevisat att om den rätta viljan finns, är ingenting omöjligt. I en bransch där många är kallade men få utvalda, har företaget tagit vara på de möjligheter som Science park ger och omsatt dem i praktiken och dessutom lyckats attrahera riskkapital", lyder motiveringen till ”årets inkubatorföretag” a&a som drivs av Angela Alexandersson, som likt grädde på moset fyller 25 år just i dag.
Sidan uppdaterad 2010-12-10