Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-09-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-09-14

Ny omgång av Korta vägen för utländska akademiker

I går började 23 utländska akademiker på arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen på Högskolan i Halmstad. Målet är att de snabbt ska komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Deltagarna kommer bland annat från Ukraina, USA, Thailand och Irak. Gemensamt för dem är att de är arbetssökande, har bott i Sverige i högst tre år och har en akademisk examen från hemlandet. Jurist, ekonom, personalvetare, lärare och dataingenjör är några exempel på examina från årets omgång.

Korta vägen, som vänder sig till arbetssökande utländska akademiker, hålls i år för tredje gången.

Under de 30 veckor som utbildningen varar ska deltagarna bland annat studera svenska, svensk arbetsmarknad, kultur och samhällsliv samt projektledning.

En stor del av utbildningen består också av praktik på företag eller inom offentlig verksamhet.

– Deltagarna är välutbildade och har ofta en bred arbetslivserfarenhet. Praktiken är både en chans för deltagarna att få kontakter med arbetslivet och en möjlighet för arbetsgivare att få in ny kompetens på arbetsplatsen, säger Sandro Reljanovic, praktiksamordnare Korta vägen på Högskolan i Halmstad.

Korta vägen, som startade 2008, hålls i år för tredje gången. Utbildningen ges på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

IDA LÖVSTÅL

Linnea Gustafsson är projektledare för Korta vägen. Bilder: ANDERS PETERSSON
Sidan uppdaterad 2010-09-14