Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-04-16. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-04-16

Rekordmånga sökande till Högskolan i Halmstad

Antalet sökande till Högskolan i Halmstad ökar kraftigt. Totalt har 21 370 personer sökt till höstens kurser och program. Det är en ökning med 31 procent jämfört med förra året.
När tiden för anmälan i går gick ut hade totalt 340 041 personer sökt till höstens universitets- och högskoleutbildningar i landet. Det är en ökning med 4 procent jämfört med förra året.

Högskolan i Halmstad ligger långt över riksgenomsnittet med en 31-procentig ökning. I år sökte 21 370 personer till höstens utbildningar på Högskolan jämfört med 16 303 året dessförinnan. Det i sin tur var en ökning med 23 procent jämfört med 2008, då antalet sökande var 13 177. Det innebär att antalet sökande till Högskolan i Halmstad har ökat med 62 procent på två år.

Populärt lärosäte
– Vi är jätteglada över att så många vill läsa på Högskolan i Halmstad. Ungdomarna gör helt rätt i att investera i en utbildning – det ett väldigt klokt val, säger Marita Hilliges, prorektor och ordförande i Högskolans utbildningsnämnd.  

Det finns många faktorer som kan förklara ökningen.

– Vi har en lågkonjunktur, då fler inser vikten av att ha en gedigen utbildning, och vi har stora årskullar som slutar gymnasiet. Att just Högskolan i Halmstad går framåt så pass mycket visar att vi är ett populärt lärosäte och att Halmstad är en populär stad att läsa i. Det är glädjande att de områden som vi har valt att satsa på fortsätter att vara populära, säger Marita Hilliges och fortsätter:

– Samtidigt är vi bekymrade över att vi inte kan ta emot så många studenter som vi skulle önska och kunna. Vi skulle gärna se att vi fick ytterligare utbildningsplatser från staten.

Många sökande till nya civilekonomprogrammet
De två mest populära utbildningarna på Högskolan i Halmstad är sjuksköterskeprogrammet (2 558 sökande) och civilekonomprogrammet (1 742 sökande).

Civilekonomprogrammet är en ny utbildning och Högskolan i Halmstad var först ut bland de mindre högskolorna i landet att få examinera civilekonomer.

IDA LÖVSTÅL

Sidan uppdaterad 2010-04-16