Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-01-27. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-01-27

Sanna ambassadörer för Högskolan

Varje år är ett 25-tal studenter särskilda ambassadörer för Högskolan i Halmstad. De informerar på utbildningsmässor, vid gymnasiebesök och evenemang som öppet hus, om Högskolan, utbildningar, och om hur det är att studera här. I går fick årets nya studentambassadörer själva information om uppdraget och vad det innebär.  

Högskolan har ett 25-tal studentambassadörer som på uppdrag av informationsavdelningen representerar Högskolan i Halmstad i olika sammanhang som bland annat utbildningsmässor och gymnasiebesök. Ambassadörerna är en viktig länk i Högskolans rekrytering av nya studenter.

– Vi vet att det personliga mötet värderas mycket högt och våra studenter är närmare gymnasieeleverna både i ålder och var man befinner sig i livet. De är lättare att identifiera sig, säger Johan Fredriksson, informatör på Högskolan och ansvarig för studentambassadörerna.

Sara Orwén och Janardhan Nilsson är två av Högskolans nya studentambassadörer. Båda två tycker att det känns angeläget att försöka hjälpa unga människor som står inför valet till högskolestudier. Det är inte så länge sedan de själva befann sig i samma situation och minns hur förvirrat och svårt det kändes när man skulle försöka botanisera i det stora utbudet av kurser och program.
Bild: NATHALIE SJÖGREN TÖRHAGEN

Intensiv period väntar


Under februari och mars är uppdraget som mest intensivt för ambassadörerna inför ansökningsdatumet den 15 april. Redan nästa vecka drar de ut på rekryteringsturné för att få gymnasieelever att välja Högskolan i Halmstad.

– De besöker gymnasieskolor och informerar om studier och presenterar oss, precis som de gör på de stora mässorna fast i mycket mindre skala, säger Johan Fredriksson.

För att klara uppgiften på bästa sätt, räcker det inte att studentambassadörerna känner till fakta om Högskolan och utbildningarna, det är också viktigt att de får veta vad Högskolan förväntar sig av dem. Därför utbildas alla nya studentambassadörer.

Konsten att ta vara på ett möte


På gårdagens utbildning var, förutom Johan Fredriksson, också studievägledare Pia Fager och studenthälsans chef Per Österberg med för att ge råd och tips. En övning i gruppdynamik och i att hantera olika situationer och möta andra människor, fanns på programmet.  

”Jag är taggad”


Janardhan Nilsson läser första året på statsvetenskapligt program. Han är en av dem som nappade på ”platsannonsen” i höstas när Högskolan sökte nya studentambassadörer. Han vill vara studentambassadör eftersom han tycker att det är intressant att prata med personer som står inför valet till högskolestudier.

– Jag vet ju själv hur det var. Det fanns så mycket att välja på och det är svårt, om man inte exakt vet vad man vill. Jag vill sprida kunskap om Högskolan här och hur det är här, säger Janardhan Nilsson, som känner sig riktigt taggad inför uppdraget.

Text: LENA LUNDÉN

Sidan uppdaterad 2010-01-27