Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-12-27. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-12-27

Studentinspiratörer tar steget ut i klassrummen

Kreativitet och företagsamhet är viktigt för alla, oavsett yrke eller ämnesinriktning. Det är utgångspunkten för Högskolans studentinspiratörer, som framöver erbjuder schemalagda pass i bland annat personlig utveckling och entreprenörskap.

– Vår utgångspunkt är att företagsamhet handlar om så mycket mer än att starta eget. Det handlar om att vara företagsam i sitt liv – genom de val man gör, vilka kontakter man tar och hur man utnyttjar sin tid, säger Josefine Nilsson.

Hon är en av studentinspiratörerna inom Ta steget, som är Högskolans inspirationsverksamhet inom entreprenörskap för studenter. Ta steget arrangerar bland annat evenemang och inspirationsföreläsningar och tidigare har de flesta aktiviteter varit på frivilligbasis utanför utbildningarna.

– För att nå fler prövar vi nu ett nytt grepp. Vi har tagit fram ett utbud av olika workshoppar som lärare kan beställa från oss som ett inslag i den schemalagda utbildningen, säger Josefine Nilsson.

Samarbetar med lärare


Workshopparna handlar till exempel om hur man lockar fram sin kreativitet, når sina mål och marknadsför sig själv. Några pass är mer renodlat inriktade på entreprenörskap och ger konkreta tips för den som vill starta eget. Det finns också möjlighet att göra studiebesök på Science Park Halmstad och träffa företagare inom olika områden.

– Det är viktigt att samarbeta med lärare och programansvariga eftersom de vet vad som är mest relevant för varje utbildning. Det är också viktigt att komma med rätt budskap vid rätt tillfälle, säger Josefine Nilsson.

Studentinspiratörerna kan även skräddarsy aktiviteter efter programspecifika behov eller hjälpa till att bjuda in föreläsare.

Locka fram kreativ anda


Initiativet till workshopparna kommer från Högskolans innovationsinspirationsgrupp, som också har varit med och utvecklat utbudet. Gruppen består bland annat av representanter för Högskolans sektioner och arbetar för att lyfta innovation i utbildningarna på olika sätt. Nicolina Månsson, lärare och studierektor på IDE-sektionen på Högskolan, är en av deltagarna i gruppen och hon är mycket positiv till att använda studentinspiratörerna som en del i utbildningen.

– Som lärare kan jag bidra med mina ämneskunskaper men här får studenterna något mer, utöver det, som är jätteviktigt. Vi har många inslag i utbildningen då studenterna arbetar självständigt och förväntas komma med egna idéer. Då kan det vara bra att få hjälp att locka fram den kreativa andan hos studenterna, säger Nicolina Månsson.

Drömmar och mål


Själv kommer hon att planera in workshoppar i kreativitet i samband med att studenterna ska påbörja egna projektarbeten. Hon kommer också att lägga in pass där studenterna får hjälp att definiera sina drömmar och sätta upp mål.

– Dagens samhälle kräver att man är initiativrik och finner sin egen väg. Många program leder inte fram till något specifikt yrke och det är inte alltid jättetydligt exakt vad man kan jobba med efteråt. Det är viktigt att väcka entreprenören inom sig och att hitta fram till sin egen dröm, säger Nicolina Månsson.

Text och bild: IDA LÖVSTÅL

Högskolans innovationsstödssystem


Inspirationsverksamheten Ta steget är en del av Högskolans innovationsstödssystem. Inom Ta steget arbetar studentinspiratörerna Josefine Nilsson, Lina Malm-Lund och Sandra Johannesson (föräldraledig). En annan del av Högskolans innovationsstödssystem är Science Park Halmstad, där Högskolan genom sitt delägarskap ger konkret hjälp till entreprenörer som vill utveckla idéer till företag.

Josefine Nilsson, studentinspiratör, och Nicolina Månsson, lärare och studierektor på Högskolan.

Sidan uppdaterad 2010-12-27