Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-05-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-05-28

Uppfinningsrika examensprojekt visas under Utexpo

Ett överfallslarm i form av ett smycke, ett nytt koncept för att montera glashus och ett avtagbart rullstolshandtag som möjliggör ögonkontakt mellan vårdare och patient. Det är några exempel på kreativa projekt som studenter visar på Utexpo, Högskolans årliga examensmässa.

Under ett halvårs tid har studenterna arbetat med sina examensarbeten och nu har det blivit dags att visa upp resultaten. Fram till på lördag kan besökare ta del av studenternas uppfinningsrikedom och skaparglädje på Utexpo. Då visas ett 90-tal examensprojekt från 14 program upp för allmänheten på en stor mässa i Högskolehallen.

Easy click

Louise Spång och Oskar Nygren har utvecklat en ny metod för att montera växthus.

"Ni ska vara stolta"


I går var mässan öppen för studenter, högskolepersonal och samverkanspartner. I dag hölls invigningen med bandklippning och tal av Joakim Stierna, personalchef på Cargotec Sweden AB.

– Ni ska vara stolta! Ni har satsat hårt och ni har vunnit. Ni har vunnit vänner för livet och nätverk – något som är guld värt i framtiden, sa Joakim Stierna till studenterna.

Han talade också om det livslånga lärandet och om drömmar – och om hur han en gång tog examen från Arbetsvetenskapligt program på Högskolan i Halmstad och tack vare det har nått sitt drömjobb.

Invigning

Joakim Stierna klippte bandet när Utexpo invigdes.

Ett smycke som överfallslarm


De flesta av examensprojekten som visas under Utexpo har genomförts i samarbete med företag eller organisationer.

Två av utställarna är Goran Cacija och Christofer Lindberg, CAD-teknikerprogrammet. De har tillsammans med företaget Evonova utvecklat ett överfallslarm i form av ett smycke.

Elektroniken i larmet är densamma som i ett ”vanligt” överfallslarm, men har anpassats av studenterna för att passa smyckets design – ett hjärta. När bäraren av halsbandet rycker i hjärtat hörs ett högt ihållande pipljud som ska uppmärksamma omgivningen på att någon råkat illa ut.

– Vi är nöjda med vår produkt och samarbetet med Evonova har fungerat bra. Prototypen av överfallslarmet som visas på Utexpo är av plast, men jag tror att Evonova planerar att ta fram smycket i rostfritt stål, säger Goran Cacija.

Metod att montera växthus utan skruvar


Louise Spång och Oskar Nygren, Utvecklingsingenjörsprogrammet, har utvecklat en ny metod för att montera växthus. Deras smarta aluminiumprofiler kräver inga skruvar när växthuset ska sättas upp. Projektet har genomförts tillsammans med Willab Garden AB. Företaget har sett ett behov på marknaden av enklare sätt att montera växthus då en del kunder upplever skruvmontering som tidsödande och krångligt.

Studenterna har tagit fram en prototyp som visas på Utexpo.

– Vi har överlämnat vårt koncept till företaget. Det krävs ganska mycket vidareutveckling för att Easy Click ska bli en färdig produkt, men som koncept ser det lysande ut. Vi är väldigt nöjda, säger Louise Spång.

I eftermiddag delas ett tiotal stipendier ut till de bästa projekten. Det blir även stipendieutdelningar i morgon lördag, då Utexpo är öppet kl. 10.00–14.00.

Text: IDA LÖVSTÅL OCH NATHALIE SJÖGREN TÖRHAGEN
Bilder: JOHAN FREDRIKSSON

Projekt plustak

Johan Ohlsson, Andreas Johansson och Arvid Nilsson, Utvecklingsingenjörsprogrammet, har utvecklat ett nytt taksystem som både är energisnålt och lättmonterat.

Projekt kaféraser

Ola Nanzell (bilden) har tillsammans med Alex Sonesson byggt om en Kawasaki från -81 till en etanoldriven 50-tals kaféracer.

Joakim Stierna

Joakim Stierna, personalchef på Cargotec Sweden AB, höll Utexpos invigningstal.

Överfallslarm i form av halssmycke

Goran Cacija och Christofer Lindberg har tagit fram en prototyp på ett överfallslarm i form av ett halssmycke.

Sidan uppdaterad 2010-05-28