Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-12-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-12-06

Anna är Högskolans första egna doktorand

Hallå där ...

... Anna Mikaelyan, som doktorerar inom området bildanalys. Du är Högskolan i Halmstads första egna doktorand.

Hur känns det?
– Det känns som ett ganska stort ansvar att vara den första doktoranden. Det innebär att jag har många ögon på mig och naturligtvis känner jag lite press på att visa ett bra resultat.

Var kommer du ifrån och vad har du studerat tidigare?
– Jag kommer ifrån Rostov-on-Don i södra Ryssland och har en masterexamen i tillämpad matematik. Jag studerade ”matematik i praktiken” men så här i efterhand tycker jag att det var mer teoretiskt än praktiskt.

Varför valde du att studera i Sverige och på Högskolan i Halmstad?
– Jag ville skaffa mig mer praktiska kunskaper i matematik. Svenska lärosäten är kända – speciellt i Ryssland – för att vara bra på att tillämpa teorin i praktiken. En professor från Högskolan i Halmstad besökte universitetet som jag studerade på i Ryssland och berättade om Högskolans utbildningar, och hösten 2009 påbörjade jag min magisterutbildning i finansiell matematik här i Halmstad. Mina doktorandstudier inom bildanalys inledde jag i februari 2011.

Vad handlar din avhandling om?
– Målet är att tillhandahålla verktyg för forensisk vetenskap. Just nu arbetar jag mycket med fingeravtryck. Idén är att skapa ett verktyg som kan hjälpa forensikexperter att hantera arbetet med fingeravtryck snabbare och att ta fram mer tillförlitliga resultat. Det är ett stort problem i dag eftersom många bilder som tas vid brottsplatser ofta är av dålig kvalitet, och därför tar det lång tid att analysera dem. Tillförlitligheten på resultaten är dessutom av stor vikt eftersom det annars kan leda till en felaktig dom.

Samarbetar du med några externa aktörer?
– Jag samarbetar med flera olika universitet i Europa, bland annat i Spanien, England och Holland. Vi samarbetar också med Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) och med NFI (Netherlands Forensic Institute).

Vad hoppas du att din forskning kan generera för nytta?
– Jag hoppas att den kommer att hjälpa kriminalpoliser och forensikexperter att kunna göra ett mer effektivt och tillförlitligt jobb. Jag hoppas också att jag kan få kontakt med ytterligare forensikexperter så att fler kan få nytta av min forskning.

Vad vill du göra i framtiden?
– Jag har inte tänkt så mycket på det ännu, mitt mål just nu är att slutföra forskningen. Om jag får jobb i Ryssland vill jag gärna flytta tillbaka dit. Men det spelar inte så stor roll var jag hamnar.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Anna Mikaelyan, som är den första doktoranden på Högskolan i Halmstad, doktorerar inom området bildanalys.
Sidan uppdaterad 2011-12-06