Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-11-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-11-11

Återträff för deltagare i Korta vägen resulterade i nytt socialt nätverk

För en tid sedan anordnade Högskolan i Halmstad en återträff för alla som har deltagit i arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen.

Korta vägen startade 2008 och är en uppdragsutbildning för utländska arbetslösa akademiker som har varit i Sverige under en kortare tid. Utbildningen består framför allt av svenskundervisning och arbetsplatsförlagd praktik och syftet är att underlätta inträdet på den svenska arbetsmarknaden.

Föredrag om sociala nätverk


Den 25 oktober träffades nästan 50 nuvarande och tidigare deltagare samt lärare, karriärvägledare och praktiksamordnare från Korta vägen, och det blev många kära återseenden och intensiva mingelsamtal under kvällen.
Ditte Sörensen, samordnare för uppdragsutbildningen Korta vägen, hälsade alla nuvarande och tidigare deltagare i Korta vägen välkomna till återträffen som hölls på Högskolan i Halmstad för ett tag sedan. Bild: LINDA LUNDELL

Johan Sölve, Montania AB, höll ett föredrag om betydelsen av sociala nätverk och på vilka sätt sociala medier underlättar bildandet av sociala nätverk. Efter det fortsatte kvällen med mat, dryck och fler samtal mellan deltagarna.

Frågestund


Bland annat fick de som har påbörjat utbildningen i höst möjlighet att ställa frågor till dem som gått Korta vägen under tidigare omgångar, och de tidigare deltagarna delade mer än gärna med sig av sina upplevelser.

– De flesta tyckte att de förbättrade kunskaperna i svenska som de fått genom Korta vägen har varit avgörande för hur tiden efter utbildningen har blivit. De tyckte också att referensen från praktikplatsen var av stor betydelse, och många har också fått fortsatt jobb på sitt praktikföretag. Även om inte alla riktigt har fått det arbete de har hoppats på har de flesta blivit ordentligt förankrade på den svenska arbetsmarknaden, vilket ju är syftet med Korta vägen, säger Ditte Sörensen, som är ansvarig för uppdragsutbildningen.

Kvällen avslutades med en överenskommelse om att starta ett gemensamt socialt nätverk för Korta vägen – och att det gärna får bli en ny återträff så småningom.

LINDA LUNDELL

Av totalt 80 deltagare i Korta vägen var det nästan 50 som slöt upp för att träffa andra deltagare och dela med sig av sina erfarenheter. Bild: ANNIKA LINDHE
”Satsa på språket. Svenska är nyckeln till nästan allt och folk öppnar sig på ett helt annat sätt om du kan språket”, säger Linda Achieng Hayman som gick Korta vägen 2008 och nu arbetar som dataingenjör på Ringhals.
Bild: ANNIKA LINDHE
Sidan uppdaterad 2011-11-11