Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-10-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-10-05

Dubbelt upp för Högskolan i Halmstad i prestigefulla Swedish Embedded Award

Det blev första pris i två av tre kategorier för Högskolan i Halmstad vid gårdagens prisutdelning på Tekniska mässan i Stockholm i den prestigefulla tävlingen i Swedish Embedded Award. I studentkategorin vann studenter vid Högskolan, och bästa företagsprojekt blev Comfort Audio, med rötter i Högskolan.

Priset i studentkategorin går till Mattias Bjäde, Spencer Mak, Johan Andersson och Fredrik Bergh, nyutexaminerade studenter från elektro-, mekatronik- och dataingenjörsprogrammen vid Högskolan i Halmstad, för deras arbete där man genom avancerad användning av många olika tekniker kan skapa en bättre trafikmiljö ur såväl säkerhets- som miljöhänseende. Idén bygger på att man skapar fordonståg, även kallat platooning, där fordonen själva och i samarbete med andra fordon gör en del av förarens jobb. Systemet kan dessutom jämna ut de dragspelseffekter som uppstår i trafiken.

– Det känns riktigt bra, säger de fyra pristagarna unisont, om att vinna 50 000 kronor i benhård konkurrens. Från vänster Spencer Mak, Fredrik Bergh, Johan Andersson och Mattias Bjäde.
Bild: ROLAND THÖRNER

Det var under årets examensutställning Utexpo på Högskolan som killarna fick kontakt med Bengt Magnhagen, Swedish Embedded Award, och som uppmanade dem att söka till tävlingen. På prishyllan hade studenterna då redan en hedrande andraplats vid den internationella Grand Cooperative Driving challenge-tävlingen i Holland, en tävling där bilar hade utrustats för att kunna köra själva med hjälp av denna trådlösa kommunikation.

Halmstadsföretag med rötter i Högskolan vann företagskategorin


Också i företagskategorin kan Högskolan i Halmstad vara stolt. Comfort Audio AB kammade hem första pris för sitt bidrag Comfort Digisystem Receiver DT10, världens första digitala minimottagare för hörapparater. Hela konstruktionen väger bara ett gram och ger användaren en unik ljudkvalitet eftersom det brus som ofta upplevs i traditionella system elimineras.

Grundarna till Comfort Audio är tidigare studenter på Högskolan i Halmstad.

Swedish Embedded Award i tre kategorier


Swedish Embedded Award delas ut – i år för nionde gången – till årets bästa konstruktioner inom embeddedteknik (inbyggd teknik). Konstruktionerna spänner över allt från tunga industritillämpningar till kommunikation och medicinsk elektronik. Ett par av grundkraven är att bidragen ska innehålla inbyggd intelligens och vara kommersiellt intressanta.

Swedish Embedded Award består av tre separata priser i kategorierna Enterprise, Student och Micro/Nano. Företagspriset, kategori Enterprise, går till bästa embeddedkonstruktion från deltagande svenska företag.

Studentpriset går till bästa embeddedkonstruktion från studenter på svenska universitet/högskolor.

Mikro/nano-priset går till bästa företags- eller studentbidrag som innehåller mikro-/nanosystemteknik.

Högskolan i Halmstad hade två nominerade bidrag i studentkategorin och i företagskategorin fanns två nomineringar med koppling till Högskolan. De båda företagen har startats av tidigare studenter på Högskolan i Halmstad.

ROLAND THÖRNER OCH LENA LUNDÉN

Om Swedish Embedded Award
Prisutdelningen skedde i går vid Embedded Conference Scandinavia på Tekniska mässan i Stockholm.

Priserna delas ut av branschorganisationen Svensk Elektronik-Embedded Technology; KK-stiftelsen med konsortierna teknIQ – expertkompetens intelligenta produkter och minST – expertkompetens mikro/nano systemteknik, i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska Mässan.

– Det känns väldigt bra att vinna Embedded Award, vi får ett kvitto på att vi har en bra teknologisk spets i det vi gör och det är roligt att då och då få jämföra sig med företag som gör helt andra produkter, säger August Pansell, Comfort Audio, när han i går tog emot pris för bästa projekt i företagskategorin.
Bild: ROLAND THÖRNER
Sidan uppdaterad 2011-10-05