Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-06-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-06-28

Engelska studenter lär mer om svenska sociala verksamheter

Programmet Socialt arbete — ledning och organisering på Högskolan i Halmstad har haft besök av studenter från Worcester University i England. Förutom att studenterna fick bekanta sig med lärare och studenter i Halmstad har de gjort flera studiebesök inom olika sociala verksamheter.

Inom ramen för Leonardoprogrammet har programmet Socialt arbete — ledning och organisering vid Högskolan i Halmstad en överenskommelse med Worcester University i England om att under tre år, och några veckor per tillfälle, ta emot studenter från ett magisterprogram för socialt arbete på det engelska universitetet. Detta är andra året som Högskolan i Halmstad får besök av engelska studenter därifrån.

Rachael Doxford, Richard Medwell och Theresa Curtis från Worcester University i England besökte Högskolan i Halmstad för att lära mer om hur det sociala arbetet fungerar i Sverige.

— Syftet är att de ska få inblick i ett annat lands sociala verksamheter. Vi har bland annat arrangerat studiebesök där de har fått träffa socialarbetare som arbetar i olika sociala verksamheter. Vi har också anordnat seminarium med våra studenter och doktorander för att ge dem mer teoretisk kunskap till det sociala fältet, säger Sara Högdin, lärare och studierektor för programmet Socialt arbete — ledning och organisering.  

Även om England och Sverige ligger relativt nära varandra är det sociala arbetet utformat på helt olika sätt, menar Sara Högdin.

— Genom att studera andra länders system lär man sig också mer om sitt eget, säger hon.

Unik möjlighet


Under två veckors vistelse i Halmstad har studenterna bland annat besökt KRIS, handikappomsorgens barnverksamhet, Althea och Fontänhuset i Falkenberg.
En av studenterna var Theresa Curtis och hon tycker att studiebesöken var ett bra sätt att få inblick i hur välfärdssystemet fungerar i Sverige.

— Det är intressant att komma ut och se hur de olika verksamheterna drivs. Det är en unik möjlighet att få besöka sådana här ställen, säger hon och menar att studiebesöken ger erfarenheter som de inte skulle ha fått annars.

Richard Medwell tycker att han har fått mycket energi och inspiration från personalen de har mött under de olika studiebesöken.

— Många som arbetar inom den sociala sektorn verkar ha ett väldigt stort engagemang, säger han.

Inget utbytesprojekt


Intrycket studenterna har fått av Högskolan i Halmstad är framför allt miljön med de ljusa och fräscha lokalerna. Richard Medwell är särskilt förtjust i Högskolans bibliotek.

— Jag hade mer än gärna suttit där och pluggat om jag hade varit student i Halmstad, säger han.

Än så länge är överenskommelsen med Worcester University inte något utbytesprojekt. Förhoppningen är dock att studenter från Högskolan i Halmstad ska få möjlighet att åka dit till hösten.

— Vi har ansökt om att få skicka studenter dit också men har inte fått svar än, säger Sara Högdin.

Fotnot: Även Sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan i Halmstad har ett liknande avtal med Worcester University.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Sidan uppdaterad 2011-06-28