Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-08-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-08-05

Högskolan deltar på segelfest

I dagarna hålls Halmstads största evenemang någonsin – Tall Ships Races. Högskolan i Halmstad är med på festen.

Halmstad har i år fått den hedervärda uppgiften att vara målhamn för Tall Ships Races – världens största internationella havskappsegling. I samband med målgången hålls en stor folkfest i hamnen med praktfulla skepp, konserter och massor av aktiviteter för alla åldrar.  

Studenter utmanas i "Small Ships Races"


Även Högskolan i Halmstad är med på ett hörn. Vid ett tält mitt på festivalområdet kan besökare bland annat träffa studenter, delta i en puttningstävling i golf, tävla i frågesport eller ta sitt blodtryck med hjälp av sjuksköterskestudenter. Barnen kan måla eller rita sina framtidsdrömmar.

– Självklart vill vi vara med på firandet! Detta är ett bra tillfälle att synas och nå ut med information om Högskolan i Halmstad. Hittills har vi haft många besökare i tältet och en hel del vill veta mer om våra utbildningar, säger Kajsa Christensson, projektledare för Högskolans deltagande i Tall Ships Races.

På fredagen håller Högskolan även i ”Small Ships Races”. Studenterna bygger då flottar och modiga besökare är välkomna att utmana Högskolans studenter i ett race över Nissan.

Josefin Gustafsson, Linnéa Lidh, Isabelle Olsson och Olivia Rydermark tog sig an ”kluringen”, ett träpussel som ska fogas samman till ett kryss.

Klurig ”kluring”


Några av dem som hittade till Högskolans tält på torsdagen var Josefin Gustafsson, Linnéa Lidh, Isabelle Olsson och Olivia Rydermark från Halmstad.

– Vi är ute på vår premiärtur på området och kollar mest runt, säger Josefin Gustafsson.   

Hon och kompisarna fastnar för den ”kluring” som besökarna kan ta sig an vid tältet. De kämpar länge med att få ihop träbitarna till ett kryss – och tycker att ”kluringen” gör skäl för sitt namn.

– Det här var verkligen klurigt, pustar Josefin Gustafsson medan hon vänder och vrider på bitarna.

Till slut får tjejerna ihop pusslet, följt av nöjda utrop. De får sedan med sig några presenter innan de vandrar vidare på det stora festivalområdet.

Text och bilder: IDA LÖVSTÅL

Fotnot. Högskolans tält är bemannat mellan klockan 12 och 21 under festivaldagarna. Startskottet för "Small Ships Races” går klockan 15 på fredagen i Picassoparken.

FAKTA: Tall Ships Races

The Tall Ships Races är världens största internationella havskappsegling och är en kombination av tävling och vänskaplig samsegling. I år gick starten i Waterford på Irland den 3 juli och målgången sker i Halmstad den 5–8 augusti.

Ett 70-tal fartyg deltar i tävlingen och cirka 4 000 ungdomar från olika länder. Av fartygens besättning ska minst hälften bestå av personer mellan 15 och 25 år. Grundtanken med tävlingen är att främja kontakterna mellan unga människor från olika länder och med olika social bakgrund.

I Högskolans tält kan besökare bland annat träffa studenter, tävla i frågesport eller ta sitt blodtryck. Barnen kan måla eller rita sina framtidsdrömmar.

Segelfartyget Gloria från Colombia är ett av de många stora skepp som besökare kan beskåda i hamnen.

Anders Söderberg har åkt från Göteborg för att besöka festivalen. Han hoppades på vinst i frågesporten och passade även på att kika i Högskolans utbildningskatalog.

Kajsa Christensson är projektledare för Högskolans deltagande i Tall Ships Races.

Sidan uppdaterad 2011-08-05