Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-07-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-07-05

"Huvudet har störst betydelse för hur du presterar"

Den sjunde starkaste kvinnan i världen heter Lucia Christensen och har det senaste året undervisat studenter i idrottspsykologi på Högskolan i Halmstad.
– Min inställning har alltid varit att fysisk träning visserligen är viktig, men det är huvudet som har störst betydelse för hur du presterar, säger hon.
Under uppväxten var det simning som gällde för den i dag 25-åriga Karlskogatjejen. Hon deltog i sin första simtävling vid sju års ålder och kämpade under tonåren med att hitta vägar för att bli allt snabbare och starkare i vattnet. Så testade hon styrkelyft som 17-åring, fastnade i stället för det, och gjorde en snabb karriär. Efter ett halvårs träning vann hon junior-SM, och sedan har det rullat på med svenska rekord och medaljer.
 

Sin egen mentala coach


När Lucia Christensen efter gymnasiet läste till lärare i Örebro sökte hon efter en inriktning där hon även skulle få utlopp för sitt idrottsintresse. Efter en sökning på Google hittade hon det hon sökte — idrottspsykologi i Halmstad.

- Jag kände direkt: JA, där var det! Redan tidigt i min träning tänkte jag mycket på hur tankar och känslor påverkar prestationen.

Genom studierna i idrottspsykologi fick hon kunskap om teorierna bakom det hon själv har upplevt i sin träning.

- Utbildningen har gjort att jag har kunnat utveckla egna mentala strategier för min träning. Jag har blivit min egen mentala coach och har verktyg för hur jag kan hantera olika situationer, säger hon. 

Fick jobb på Högskolan efter studierna


Efter kandidatexamen i psykologi inriktning idrott fortsatte Lucia Christensen att läsa ett år till en European Master. Hennes magisteruppsats belönades med stipendier från både Riksidrottsförbundet och SVEBI (Svensk förening för beteende- och samhällsvetenskaplig idrottsforskning) för bästa uppsats på avancerad nivå. Efter examen erbjöds hon jobb på Högskolan i Halmstad, där hon sedan dess har undervisat i idrottspsykologi och på lärarprogrammen inriktning idrott och hälsa.

– Det var skönt att efter att ha pressat hjärnan till det yttersta under studietiden, få dela med mig av det jag har lärt mig. Att undervisa i idrottspsykologi har varit extra roligt eftersom jag kan ge exempel från min egen träning, säger hon.

Parallellt med studierna och arbetet på Högskolan i Halmstad har hon satsat hårt på styrkelyftskarriären. Hon har fortsatt att träna för Västra AK i Karlskoga och i höstas var det dags för något som hon beskriver som sitt livs tävling – styrkelyfts-VM i Sydafrika.

– Det blev klart att jag skulle åka bara tre-fyra veckor före tävlingen. Det var otroligt kort tid för förberedelser. Samtidigt hade jag mitt nya jobb på Högskolan och långa dagar här, säger hon.

Tog 510 kilo i VM


På tre veckor skulle hon gå från grundträning till toppform. Hon lade på 50–60 kilo i alla grenar och kämpade med att få de mentala bitarna att hänga med. Hon arbetade på Högskolan på dagarna och ägnade kvällarna åt träning, fyra dagar i veckan.

Resultatet blev över all förväntan. Trots den korta tiden av förberedelser lyckades hon slå tre personliga rekord under tävlingarna och kom på sjunde plats. Hon tog 190 kilo i knäböj, 120 kilo i bänkpress och 200 kilo i marklyft – totalt 510 kilo.

Lucia Christensen beskriver sitt intresse för styrkelyft som brinnande och hon kommer att hålla på så länge hon orkar. Målet är inte att vinna mästerskap, att få medaljer eller priser. Drivkraften har alltid varit att utvecklas och att utmana sig själv. Och ha kul. Men det är inte främsta anledningen, för kul är det långtifrån alltid.

– Att ha 200 kilo på axlarna är skrämmande, och en riktigt nära döden-upplevelse innan man gör det. Men känslan efteråt, när man har lyckats med något för sig själv, är oslagbar.

I ungefär tre år har Lucia Christensen varit verksam på Högskolan i Halmstad, först som student och nu som lärare. Men i höst bär det vidare mot nya mål. Hon flyttar då tillbaka Karlskoga för att komma närmare sin träningsklubb och sin familj.

– Jag har under åren pendlat till Karlskoga och det ska bli skönt att slå sig till ro där, där har jag min kärlek och min trygghet. Men känslorna är dubbla. Det har varit tuffa, intensiva och jätteroliga år i Halmstad, som har betytt mycket för mig, säger hon. 

Text och bild: IDA LÖVSTÅL

 

Lucia Christensen slog tre personliga rekord och slutade på sjunde plats vid styrkelyfts-VM i Sydafrika i höstas.
Sidan uppdaterad 2011-07-05