Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-04-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-04-11

Korta vägen – en väg till jobb för utländska akademiker

I fredags var det avslutning för tredje omgången av uppdragsutbildningen Korta vägen på Högskolan i Halmstad. 22 utländska akademiker har under 30 veckor studerat svenska, svensk kultur och gjort praktik.

Deltagarna kommer bland från Kina, Irak, USA, Egypten och Ryssland. Gemensamt för dem är att de är arbetslösa, har bott i Sverige i högst tre år och har en akademisk examen från hemlandet.

Korta vägen-deltagarna har bland annat läst om svensk arbetsmarknad, kultur och samhälle.

Fick jobb genom praktiken
Narumon Phongpisitsakun är utbildad polymerkemist och flyttade från Thailand till Sverige för knappt två år sedan.

– Jag läste utbildningen för att jag ville ha jobb, och nu har jag fått en anställning! På måndag ska jag börja på Halmstads gummifabrik, där jag gjorde praktik, säger hon.

Under sina veckor på Högskolan i Halmstad har hon och de övriga deltagarna bland annat läst kurser i svenska samt svensk arbetsmarknad, kultur och samhälle. De har också gjort praktik på företag eller inom offentlig verksamhet.

Nöjd med samarbetet
Narumon Phongpisitsakuns handledare på Halmstads gummifabrik, Jesper Sandström, är nöjd med samarbetet.

– Vi fick en förfrågan att ta emot en praktikant och eftersom Narumon hade helt rätt bakgrund och kompetens nappade vi på det. Det har varit mycket bra. Narumon har arbetat med ett antal avgränsade projekt som vi hade haft svårt att hinna med annars, säger han.

Korta vägen är en arbetsmarknadsutbildning som startade 2008. Syftet med utbildningen är att hjälpa deltagarna in på arbetsmarknaden.

Text och bilder: IDA LÖVSTÅL

Utbildningen på Högskolan ledde till jobb för Narumon Phongpisitsakun (till höger). Här med Jesper Sandström, Halmstads gummifabrik.

Mohammed Ferig fick diplom och blomma.

Sidan uppdaterad 2011-04-11