Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-09-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-09-29

Korta vägen skapar möjligheter för utländska akademiker

Uppdragsutbildningen ”Korta vägen” på Högskolan i Halmstad startade förra veckan. Det är fjärde året som utländska akademiker under 30 intensiva veckor får hjälp att kartlägga sina tidigare studier och arbetslivserfarenheter och lära sig om den svenska arbetsmarknaden.

Lektionerna på Högskolan varvas med praktik på arbetsplatser. För syftet med Korta vägen är att hjälpa deltagarna att få jobb inom det område som de har utbildning och erfarenhet inom från sitt tidigare hemland.

Häromveckan startade den fjärde omgången av Högskolans uppdragsutbildning Korta vägen. Under utbildningen får de 25 deltagarna varva praktik på svenska arbetsplatser med undervisning i bland annat svenska språket.

All undervisning sker på svenska och nytt för i år är svensk geografi, ett ämne som tillkom efter förslag från förra årets deltagare. Andra ämnen är bland annat svenska språket, projektledning och svenskt samhällsliv.

Linnea Gustafsson, lärare i svenska på Högskolan och kursansvarig, lovade deltagarna fyra saker på introduktionsdagen. De kommer att bli bättre på svenska och de kommer att utvecklas personligen. Det kommer att vara krävande men kul.

– Vi lär av varandra och skapar möjligheter tillsammans, säger Linnea Gustafsson.

Text och bild: ÅSA EHRNBERG

Hayat Omar Egueh, från Djibouti i Östafrika är en av de 25 deltagarna på årets uppdragsutbildning Korta vägen. Hon har varit i Sverige i 12 månader och fick tipset om kursen av arbetsförmedlingen i Falkenberg. Hon har redan praktiserat som lärare i franska och engelska här i Sverige och vill fortsätta att läsa pedagogik.
Sidan uppdaterad 2011-09-29