Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-05-27. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-05-27

Många kreativa examensprojekt på Utexpo

Ett hjälpmedel till rollatorer vid snöväder, en hjälm som inte bara skyddar utan även ger information till användaren och en resegolfbag där golfaren får med sig klubbor, kläder och vagn i ett. Det är några av de över 100 kreativa projekt som visas på Utexpo, Högskolan i Halmstads årliga examensmässa.

Det låg en spänd och förväntansfull stämning i luften när Högskolan i Halmstad slog upp portarna till Utexpo i torsdags. Efter flera månaders arbete är det äntligen dags för studenterna att visa sina examensarbeten och ta sin efterlängtade examen. På mässan, som är den 30:e i ordningen, presenteras över 100 olika examensarbeten från 16 olika program.

Nytt för i år är att Kårens arbetsmarknadsdag under fredagen arrangeras i samband med Utexpo. I högskolehallen samsas därför både studenter och företagare med varandra för att de lättare ska kunna knyta kontakter inför framtiden.

På fredagen arrangerades både Utexpo och Kårens arbetsmarknadsdag i högskolehallen.

Ny hjälm till försvaret


En av utställarna på Utexpo är Oskar Varland, Maskiningenjörsprogrammet, som i samarbete med konsultföretaget Tenderteq AB har tagit fram en ny hjälm till Försvarsmakten. Hjälmen är designad på ett sätt som gör att den inte bara skyddar användaren utan även ger väsentlig information. Exempelvis ska man kunna fästa en kamera med mörkerseende på sidan av hjälmen. Bilden projiceras sedan på hjälmens visir.

– Man ska även kunna få exempelvis vapeninformation på visiret, eller en karta så att man kan se var de andra i plutonen befinner sig, säger Oskar Varland och berättar att hjälmen kommer att vara anpassad till olika uppdrag. Om man till exempel vill vara fullt skyddad finns det ett tillhörande hakskydd att sätta dit.

Efter att Oskar Varland tagit examen väntar nya utmaningar på det nya jobbet som konstruktör på en konsultfirma.

– Det var första dagen i går så nu är det är full rulle, säger han.

Resegolfbag


Lizette Lindell och Jennifer Hoffmann, Utvecklingsingenjörsprogrammet, har utvecklat en resegolfbag som rymmer kläder, skor, klubbor och vagn. Då slipper man ha med sig en extra resväska när man åker på golfsemester.

– Man plockar bara ur innerväskan där kläderna finns och så blir det en ren golfbag. Sedan är det bara att ge sig ut på golfbanan, säger Jennifer Hoffmann.

Båda tycker att det har varit roligt att göra något kreativt under examensarbetet och inte bara sitta framför en dator.

– Vi har varit mycket i verkstaden och sytt och byggt på prototypen, säger Lizette Lindell och berättar att de redan har fått en del beställningar. Nu gäller det bara att hitta en tillverkare till golfbagen.

Hjälpmedel vid snöväder


På våningen ovanför högskolehallen finns också flera studenter som presenterar sina kreativa idéer. Bland annat visar Fredrik Nilsson och Linus Niklasson, Maskiningenjörsprogrammet, och Sofie Sabo, Biomekanikprogrammet, ett vinterhjälpmedel till rollatorer som gör det lättare för äldre att komma ut när det är vinterväglag.

– Den tar sig fram även när det är snö och is ute och kan komma över vallar på 25 centimeter utan att man behöver lyfta den, berättar Fredrik Nilsson.

Att de har läst olika program tycker de har varit en stor tillgång i arbetet.

– Det har varit ett väldigt lärorikt samarbete. Projektet har blivit mycket bredare eftersom vi har kunskap från olika områden, säger Sofie Sabo som har sett till att produkten har utvecklats på ett ergonomiskt sätt.

Efter examen kommer de att söka patent för sin idé och vill därför inte avslöja för mycket om projektet.

– Vi hoppas att vår produkt kan generera jobb i framtiden och att många kommer att använda vår rollator, säger Fredrik Nilsson.

Examensmässan i högskolehallen pågår under torsdag, fredag och lördag. Även flera stipendier kommer att delas ut. I morgon lördag är Utexpo öppet mellan 10.00 och 14.00 och senare under eftermiddagen delas årets så kallade Fåhréstipendier ut till studenter på Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Text: LINDA LUNDELL
Bilder: LINDA LUNDELL och IDA LÖVSTÅL

Jennifer Hoffmann och Lizette Lindell har utvecklat en ny typ av resegolfbag som rymmer kläder, skor, klubbor och vagn.

Cyrus Daneshmir, vd för Entergate och tidigare student på Högskolan i Halmstad, höll invigningstalet. 2008 tilldelades han Halmstads kommuns pris som årets entreprenör.

Oskar Varland har tagit fram en hjälm som inte bara skyddar utan även ger användaren olika typer av information på insidan av visiret.

Fredrik Nilsson, Sofie Sabo och Linus Niklasson har utvecklat ett vinterhjälpmedel till rollatorer som gör det lättare för äldre att komma ut när det är vinterväglag.

För första gången hölls Kårens arbetsmarknadsdag i samband med Utexpo.

Sidan uppdaterad 2011-05-27