Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-08-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-08-18

Nollorna har intagit Halmstad och Högskolan

Nu har årets nollning dragit i gång. I tio dagar kommer campus och stora delar av centrum att vara fyllda av nollor och studenter i färgglada overaller som utför diverse märkliga aktiviteter.

Under nollningen får de blivande studenterna vara med om massor av spännande och utmanande aktiviteter för att lära känna varandra, Högskolan och studentlivet i Halmstad.

Förväntningarna inför årets nollning är som vanligt höga, både från nollornas och från studenternas sida.  

Nu har startskottet för nollningen gått. Fram till den 27 augusti håller nollningen på.

— Staberna har gjort ett jättebra jobb och är väldigt engagerade. Uppskattningsvis är cirka 400 studenter engagerade i nollningen och vi räknar med 800—900 nollor i år, säger Frida Maesel, ordförande i överstaben som ansvarar för nollningen.

"Gyckling" på amfiteatern


Aktiviteterna skiljer sig något åt mellan de olika programmen men några av de gemensamma inslagen är till exempel "gycklingen" på Lineheds amfiteater. Alla program samlas då för att spexa, sjunga och spela teater i bästa studentanda. Alla nollor deltar även i sandslottstävlingen "andslottsbygget" på Östra stranden och de två sista dagarna arrangeras lådbilsrace och regattatävling i Picassoparken vid Nissan.

— Nollningen avslutas sedan med en stor finsittning i högskolehallen den 27 augusti. Förutom middag blir det tal och prisutdelning och sedan nattklubb i kårhuset, berättar Frida Maesel.

Civilekonomernas nollor samlas inför den tio dagar långa nollningen.

Nollningen på Högskolan i Halmstad har på senare år fått rykte om sig att vara en av de bästa och mest välplanerade i landet.

— Jag tror att det är för att vår nollning är väldigt genomarbetad. Vi sätter mycket fokus på nollorna och att de ska känna sig trygga. Vårt mål är att genom kunskap, gemenskap, utmaning och glädje välkomna de nya studenterna till en trygg studiestart, förklarar Frida Maesel.

Utbildning i teambildning


Varje utbildningsprogram har en stab som ansvarar för nollningen för respektive program. Alla studenter som ingår i staberna har fått två dagars utbildning i teambildning och säkerhet av studenthälsan.

— Bland annat har de fått lära sig hur gruppdynamik fungerar. De har även utbildats i krishantering om det skulle hända något, säger Frida Maesel.

Staben och sjukvårdarna från Affärssystemprogrammet har koll på sina nollor.

Likaså har två sjukvårdare utbildats till varje program. Kåren har även strikta regler när det gäller alkohol under nollningen och tar avstånd från all typ av olaglig alkoholförtäring. Det innebär att nollorna inte får ta med någon egen alkohol till nollningen och att de inte får dricka några starkare drycker under aktiviteterna. I stället erbjuder staberna drycker med en alkoholhalt på max 3,5 procent, vilket är lagligt att dricka på allmän plats.

— Det sker under mycket kontrollerade former. Det är inte meningen att nollorna ska dricka sig fulla under nollningsaktiviteterna. Däremot serveras öl, vin och cider på kårpuben på kvällen, säger Frida Maesel.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Fotnot: Nollningen vänder sig till alla nya studenter på Högskolan i Halmstad och arrangeras av Kåren. Nollningen pågår den 18—27 augusti.
Det valfria ekonomiska programmet är klädda i "guantanamooranga" overaller.
Staben från Hälsopedagogiska programmet laddar upp inför nollningen.
Sjuksköterskeprogrammet har inlett nollningen.
Sandra Annveros, Laholm, Ninni Jerevall, Hässleholm och Erika Carlsson, Linköping ska alla studera sociologi i höst.
Stabpersonalen inväntar nollornas ankomst.
Sidan uppdaterad 2011-08-18