Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-12-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-12-11

Nya framgångar för Högskolan i Halmstads studenter och forskare

Högskolan i Halmstad fortsätter att utmärka sig när det gäller innovation och entreprenörskap. I veckan som gick delades flera priser ut till kreativa och entreprenöriella idégivare. Såväl studenter som forskare belönades.

I fredags på Science Park Halmstads årliga Nobelfrukost delades inte mindre än fem pris ut under festliga former inspirerade av den stundande Nobeldagen:

  • det lokala priset i tävlingen LIV
  • årets medentreprenör i Science Park Halmstad
  • årets inkubatorföretag i Science Park Halmstad
  • tre stipendier ur Lektor Sten Fåhrés minnesfond
  • det lokala Venture Cuppriset

Dessutom uppmärksammandes Micael Törnblom som kvällen före hade vunnit det regionala Venture Cuppriset.

Pris till forskare som vill sin idé LIV


Att Högskolan i Halmstads studenter belönas för sina idéer är vi ganska vana vid vid det här laget. Inte lika ofta ser vi att forskare får pris för den sortens kreativitet och påhittighet. Det vill Innovationskontor Väst råda bot på och har därför, i samarbete mellan åtta lärosäten i Västsverige, under hösten arrangerat en tävling, ”Ge din idé LIV”. Syftet är att mer forskning ska komma samhälle och människor till nytta.

Totalt 15 bidrag har lämnats in, varav fyra från Högskolan i Halmstad. Vinnaren koras vid en prisceremoni i Göteborg på onsdag, den 14 december. Redan på Science Parks Nobelfrukost i fredags delades dock det lokala Halmstadspriset i tävlingen ut. Det är forskaren Lina Lundgren som får 10 000 kronor för sin idé: Kitesurfing PAD – Person Adapted Design, en anpassad platta, så kallad interface, mellan användarens fot och själva kitesurfbrädan.

Lina Lundgren lever sin dröm. Hon forskar om kitesurfning, som är hennes stora passion och hobby. I fredags belönades hon med 10 000 kronor för sin idé Kitesurfing PAD. På onsdag har hon chans till ytterligare pris i den stora finalen i LIV, som går av stapeln i Göteborg.
Bild: CHRISTEL LIND

Årets inkubatorföretag och årets medentreprenör


Swedbank och Baker Tilly sponsrar två priser som går till företag och personer verksamma på Science Park Halmstad: ”årets inkubatorföretag” och ”årets medentreprenör”. Årets inkubatorföretag blir ett företag i Science Parks tillväxtprogram, som under året har visat prov på "engagemang, affärsutveckling och tillväxt".

Årets vinnare är Mom2Mom, och grundaren och vd:n Elin Petersson belönas med 40 000 kronor.

– Jag är superglad. Det är hårt arbete som ligger bakom och det har betalat sig. Science Park har gett den här idén liv, utan Science Park hade vi inte stått här, konstaterade Elin Petersson.

Mom2Mom designar kläder för "modemedvetna gravida kvinnor". All plagg utrustade med tekniska detaljer som gör att man kan använda dem även efter graviditeten

Sten Fåhré var lektor vid nuvarande Sannarpsgymnasiet i Halmstad. Vid sin död donerade han en stor summa pengar att delas ut till framgångsrika studenter på Utvecklingsingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad. I fredags belönades David Dromberg, Olle Ekberg och Elin Olsson med 25 000 kronor vardera för sina respektive idéer. Längst till vänster syns Greger Lindquist, styrelseledamot Lektor Sten Fåhrés minnesfond.
Bild: iefoto, ELIN MÅRTENSSON

Utmärkelsen ”årets medentreprenör”, och en prissumma på 10 000 kronor, går till någon som i Science Park-miljön ”aktivt har deltagit i verksamheten, bjuder på sig själv och sin kompetens, bidrar till trivseln och vi-känslan samt har varit aktiv ambassadör för Science Park Halmstad”. Den entreprenör som under året bäst har uppfyllt dessa kriterier är Anders Nilsson. Han har startat och är vd för Cavac – duo cell, ett företag som utvecklar en ny typ av batteri baserat på metall och luft.

– Vad ska jag säga? Jag är chockad, tacksam och glad. Science Park är ett roligt ställe att vara på så det är klart man vill promota det, och vara delaktig, kommenterar Anders Nilsson.

Lektor Sten Fåhrés minnesfond


Lektor Sten Fåhrés minnesfond delar årligen ut en ansenlig prissumma till kreativa studenter på Utvecklingsingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad. Vid Science Parks Nobelfrukost i fredags belönades tre handlingsinriktade studenter som alla är tidigare studenter på detta program.

David Dromberg har utvecklat en ny sorts ”wake-up light”, Elin Olsson en nätansluten brandvarnare och Olle Ekberg ett stöd till den som behöver hjälp med ritningar, bygglov, materialval och inköp inför hemmarenoveringen. De får 25 000 kronor vardera för att driva och utveckla sina företagsidéer vidare.

Venture Cup x 3


Venture Cup är en riksomfattande affärsplanetävling som syftar till att hjälpa människor att utveckla och förverkliga sina affärsidéer. Många företag har utvecklats och etablerats tack vare Venture Cup. Högskolan i Halmstads satsning på entreprenörskap syns tydligt i statistiken bland årets bidrag. Efter Chalmers och Göteborgs universitet ligger Högskolan i Halmstad långt före resterande högskolor i regionen.

I torsdags var det final i Venture Cup Väst i Göteborg. Bland 329 tävlingsbidrag utsågs tio vinnare som vardera belönas med 10 000 kronor i form av konsult- och coachningscheckar. En av vinnarna är tidigare student på Högskolan i Halmstad, och driver nu företag i Science Park.

Han heter Micael Törnblom och belönas för sin idé ”CYTO365” som är en felsäker ventil för administration av cellgift vid cancerbehandling.

– Den här idén fick jag när min flickvän fick sådan behandling, och jag såg ett tydligt behov av att förbättra den här produkten. Jag ringde tillverkaren och sa ”så här ska det se ut i stället”, berättar Micael Törnblom, som också driver ett framgångsrikt företag på Science Park, Hitta flyget.

Micael Törnbloms idé vann dessutom publikens pris vid Venture Cups prisutdelning på torsdagskvällen.   

Det lokala Venture Cuppriset, 5 000 kronor, går till ”SPC – Solar Power Calculus”, en idé framtagen Hans-Erik Eldemark, innovationsrådgivare på Högskolan i Halmstad och Science Park Halmstad. Idén ska nu utvecklas och för programmering står Mathias Amnell och Martin Öhman, tidigare studenter på Valfritt informatikprogram på Högskolan, och som nu driver företag på Science Park.

LENA LUNDÉN

Micael Törnblom driver sedan tidigare företaget Hitta flyget. I år belönades han i Venture Cups regionfinal för en helt annan idé: en väsentligen produktförbättrad ventil som används vid cellgiftsbehandling. Idén vann också publikens pris.
Bild: iefoto, ELIN MÅRTENSSON
Elin Peterssons företag Mom2Mom blev årets inkubatorföretag och belönades med 40 000 kronor. Anders Nilsson blev årets medentreprenör och fick mottaga en check på 10 000 kronor. Båda priserna sponsrades av Swedbank och Baker Tilly.
Bild: iefoto, ELIN MÅRTENSSON
Hans-Erik Eldemark brukar vanligtvis vara den som hjälper fram nya entreprenörer och bedömer deras idéer. Nu fick han själv ära och berömmelse i Venture Cup för en egen idé, Solar Power Calculus.
Bild: IDA LÖVSTÅL
Sidan uppdaterad 2011-12-11