Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-07-19. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-07-19

Sommarkurs som ger utlopp för kreativitet

Ute är det blå himmel och strålande solsken men inne i den mörka, svala lokalen på Högskolan i Halmstad sitter studenterna och skissar på sina projekt. De går sommarkursen Designprojekt, 15 hp, och ägnar en stor del av sommaren åt att designa och formge produkter i samarbete med företag.

En av studenterna är André Runling från Stockholm, som till vardags läser innovation och design vid Karlstads universitet. Han sökte till sommarkursen på Högskolan i Halmstad för att få se något nytt. Men också för att kursplanen verkade intressant.

— Det är design och formgivning som jag vill hålla på med. Att vi får jobba med ett företag kändes också bra, säger André Runling.

André Runling och Robert Larnestav låter kreativiteten flöda under sommarkursen Designprojekt som pågår hela sommaren.

Robert Larnestav är från Halmstad och studerar byggteknik och design på KTH i Stockholm. Han ville fördjupa sig i designprocessen och tyckte också att sommarkursen lät lockande.

— Det lät intressant att jobba med produktdesign. Form har alltid inspirerat mig och jag gillar att skissa på och utveckla de idéer jag har, säger Robert Larnestav som tycker att det är spännande att studera på hemmaplan.

Samarbete med företag
Det är produktutvecklingsprocessen som står i fokus under kursen och studenterna får öva sig i att utveckla produkter i samarbete med företag i regionen.

— Många företag hinner inte utveckla sina idéer själva. De har ofta mycket idéer men tiden räcker inte till och därför passar det bra att studenterna kan göra det, säger Anna Eliasson, lärare i produktdesign på Högskolan i Halmstad.

Kursen har inga föreläsningar utan studenterna jobbar självständigt i grupp med sina projekt med handledning av lärare.

— Upplägget är ungefär som vid ett examensarbete och studenterna får ta mycket eget ansvar, säger Anna Eliasson. 

— Det är en rolig arbetsform att jobba i projekt. Kontakten med näringslivet är en stor bonus. Det är inget låtsasprojekt utan vi gör något på riktigt, säger Robert Larnestav.

Koncept för hemmaspa
Företaget studenterna arbetar med är Tylö AB och Robert Larnestavs uppdrag är att ta fram ett koncept för att utveckla ett hemmaspa utanför bastun.

— Jag tittar på hur man kan få fram tillhörande möbler till bastuprodukterna och hur man kan anpassa ett hotellrum till bastun, säger Robert Larnestav som just nu håller på att skissa och göra research.

André Runling ska ta fram ett handtag som ska bli en symbol för Tylö AB. Han håller också på att utveckla ett aggregatskydd för bastun.

— Det ska vara ett mer tilltalande skydd med en mer ungdomlig inriktning. Det är de små detaljerna i produkten som avgör om de är hållbara eller inte, säger André Runling.

Förutom designprojektet på Högskolan i Halmstad läser Robert Larnestav en distanskurs i hållbart byggande på Mittuniversitetet i Östersund. Dessutom jobbar han på distans för ett arkitekt- och byggingenjörsföretag i Stockholm.

— Det är mycket att göra men det är väldigt roligt. Kunskaperna flyter väl in i arbetet och det är i den här branschen jag vill arbeta, säger han.

För André Runling blir det dock lite mer tid för sol och bad i sommar.

— Jag försöker ta del av Halmstad så mycket som möjligt. Det är en väldigt trevlig och mysig stad, säger han.

Text och bild: LINDA LUNDELL

 

 

Sidan uppdaterad 2011-07-19