Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-04-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-04-05

Språklärare från hela landet besökte Högskolan

I helgen var det språkdagar på Högskolan i Halmstad. Ungefär 400 språklärare från hela landet var då i Halmstad för att fortbilda sig och få inspiration i sin undervisning.

– Det var jättelyckat! Vi hade bra bredd på föreläsningarna och jag har fått många positiva reaktioner på arrangemanget, säger Albi Verderio Johansson, studierektor på Högskolans språkprogram och den som höll i trådarna inför konferensen.

76 föreläsare


På konferensen, som vände sig till språklärare på grund- och gymnasieskolan, medverkade hela 76 svenska och internationella föreläsare. Temat för konferensen var ”För språk i tiden”. Det bjöds på föreläsningar och seminarier på åtta språk – engelska, franska, tyska, italienska, spanska, ryska, arabiska och kinesiska. Besökarna kunde också ta del av en rad föreläsningar på svenska om allmän språkdidaktik.

– Flera föreläsningar fokuserade på hur man kan använda sig av IT och ny teknik i undervisningen, som till exempel Youtube och Twitter. Vi hade också några mycket uppskattade föreläsningar om hur man kan lära sig språk genom att exempelvis sjunga och leka, säger Albi Verderio Johansson.

”För språk i tiden” var temat för konferensen, som vände sig till språklärare från grund- och gymnasieskolan.

Tips och nätverk


Konferenser av det här slaget ger möjligheten att bygga upp nätverk med andra verksamma lärare, något som kan betyda jättemycket, menar Albi Verderio Johansson.

– Man får också otroligt många tips som man kan använda i undervisningen – pedagogiska, didaktiska och metodologiska.

Språkdagarna, som är ett årligt återkommande evenemang, ägde i år för första gången rum i Halmstad. Dagarna arrangeras av LMS, riksföreningen för lärare i moderna språk, i samarbete med Sektionen för humaniora på Högskolan i Halmstad. Nästa år hålls konferensen i Härnösand.

Text: IDA LÖVSTÅL
Bilder: OLOV ANDREASSON

Förutom att gå på föreläsningar kunde besökarna kika på läromedelsutställningen i högskolehallen.

Albi Verderio Johansson, studierektor på Högskolans språkprogram, hälsade välkommen på åtta språk.

Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun, höll invigningstal. Han har tidigare läst tyska på Högskolan i Halmstad.

Sidan uppdaterad 2011-04-05