Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-11-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-11-07

Stort intresse för högskoleprovet

Intresset för högskoleprovet, som genomfördes förra helgen, visade sig vara ovanligt stort. Totalt hade 1 100 personer anmält sig till högskoleprovet i Halland.

– Vi har inte haft så många anmälda till höstprovet sedan hösten 2000. Då hade vi 1 170 anmälda. Nästa år når vi kulmen av 19–24-åringar och då kan vi nog förvänta oss ännu fler, säger Mats Lind, utbildningssekreterare på Högskolan i Halmstad och ansvarig för högskoleprovets genomförande på Högskolan i Halmstad.

Stor konkurrens


I Halmstad, Laholm, Falkenberg och Varberg hade drygt 1 100 personer anmält sig till högskoleprovet. Ungefär hälften av dem var i Halmstad. Det är drygt hundra personer fler än förra hösten då 990 personer anmälde sig till provet.

Vad beror det ökade intresset på?
– Framför allt är det fler i den årskullen. Det är också större konkurrens om att komma in på universitets- och högskoleutbildningar i dag, säger Mats Lind.

Det var många som hade anmält sig till höstens högskoleprov i år. I Halland hade 1 100 personer anmält sig, vilket är drygt hundra personer fler än förra hösten.

Vårens högskoleprov brukar dock locka ännu fler. I våras hade drygt 1 500 personer anmält sig till högskoleprovet.

– Det brukar vara ungefär femtio procent fler under våren. Anledningen är att de flesta vill söka in till höstens utbildningar, säger Mats Lind.

Nytt prov


Höstens högskoleprov var också det första som genomfördes efter de förändringar som har gjorts.

– Det är mer betoning på matematik och mindre på ordförståelse och den verbala delen. Provet är också mer omfattande. Tidigare var det 122 uppgifter, nu är det 160 uppgifter. Provtiden är i stort sett densamma, berättar Mats Lind.

LINDA LUNDELL

Fakta högskoleprovet
Högskoleprovet består av åtta delprov som testar kunskaper inom olika områden. Den verbala delen består av 80 uppgifter och innehåller texter, ord och läsförståelse. Den kvantitativa delen, som också består av 80 uppgifter, innehåller matematiska uppgifter samt uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande. Sammanlagt består högskoleprovet av 160 uppgifter.
Källa: studera.nu
Sidan uppdaterad 2011-11-07