Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-08-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-08-29

Två studentprojekt från Högskolan i Halmstad nominerade till Embeddedpriset

Årets nominerade bidrag till embeddedtävlingen Swedish Embedded Award utsågs förra veckan. Av sex bidrag i studentkategorin kommer två från Högskolan i Halmstad. Dessutom är två av företagsnomineringarna två Halmstadsföretag.

Av sex nominerade bidrag i studentkategorin kommer två från Högskolan i Halmstad. De tävlande studenterna från Högskolan i Halmstad är Mattias Bjäde, Spencer Mak, Johan Andersson och Fredrik Bergh, elektro-, mekatronik- och dataingenjörsstudenter, med projekt CACC, Cooperative Adaptive Cruise Control (CACC) samt Hanna Johansson och Peter Lindahl med projektet Locko – det smarta låset.

Elektro-, mekatronik- och dataingenjörsstudenterna Mattias Bjäde, Fredrik Bergh, Johan Andersson och Spencer Mak har med sitt projekt CACC blivit nominerade till Swedish Embedded Award. Längst till vänster syns deras handledare Kristoffer Lidström,
BILD: Christoffer Englund

CACC kom på andra plats i internationell tävling


CACC handlar om trådlös kommunikation mellan fordon i trafiken, vilken kan skapa bättre trafikmiljö både ur säkerhets- och miljöperspektiv. CACC kommunicerar trådlöst mellan bilar för att samköra i fordonståg, även kallat ”platooning”. Systemet kan dessutom jämna ut de pisksnärtseffekter som tenderar att uppstå med dagens system för farthållning.

I våras tävlade studenterna för Högskolan i Halmstad – och kom på andra plats – med just denna teknik i den internationella Grand Cooperative Driving challenge-tävlingen i Holland. Högskolan tävlade i samarbete med Viktoriainstitutet och Volvo.

Locko – stöldskydd som larmar direkt


Hanna Johansson och Peter Lindahl, båda utvecklingsingenjörer, har utvecklat ett stöldskydd, som de kallar Locko, som både låser fast egendom och varnar ägaren genom ett sms om egendomen blir utsatt för angrepp.

Swedish Embedded Award i tre kategorier


Swedish Embedded Award delas ut till årets bästa konstruktioner inom embeddedteknik (inbäddad teknik). Konstruktionerna spänner över allt från tunga industritillämpningar till kommunikation och medicinsk elektronik. Ett par av grundkraven är att bidragen ska innehålla inbyggd intelligens och vara kommersiellt intressanta.

Swedish Embedded Award består av tre separata priser i kategorierna Enterprise, Student
och Micro/Nano. Företagspriset, kategori Enterprise, går till bästa embeddedkonstruktion från deltagande svenska företag. Studentpriset går till bästa embeddedkonstruktion från studenter på svenska universitet/högskolor. Mikro/nano-priset går till bästa företags- eller studentbidrag som innehåller mikro-/nanosystemteknik.

Två Halmstadsföretag nominerade i företagskategorin


Två Halmstadsföretag är i år nominerade i kategori Enterprise. Det är dels Comfort Audio AB med sitt bidrag Comfort Digisystem Receiver DT10, världens första digitala minimottagare för hörapparater, dels Nearguard från Konecranes och Sensor Communications AB, ett system som varnar om någon människa skulle befinna sig i en trucks färdriktning.

För Högskolan i Halmstads del är det extra glädjande att konstatera att bakom båda dessa företag finns tidigare studenter vid Högskolan i Halmstad.

LENA LUNDÉN

Om Swedish Embedded Award
Priserna delas ut – i år för nionde gången – den 4–5 oktober vid Embedded Conference Scandinavia, av branschorganisationen Svensk Elektronik – Embedded Technology; KKstiftelsen med konsortierna teknIQ – expertkompetens intelligenta produkter och minST – expertkompetens mikro/nano systemteknik, i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska Mässan.
Sidan uppdaterad 2011-08-29