Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2011-07-13. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2011-07-13

Urban Johnson forskar om transplanterade personers idrottsintresse

Hallå där ...

... Urban Johnson, professor i psykologi med inriktning på idrottspsykologi, som tillsammans med en forskningsgrupp vid Centrum för forskning om välfärd, hälsa och idrott (CVHI) på Högskolan i Halmstad, genomför en studie i samband med idrottsevenemanget World Transplant Games 2011 för att undersöka hur transplanterade personer uppfattar sin idrottsliga kompetens.

World Transplant Games, vad är det?


— Det är en stor internationell idrottstävling för personer som har genomgått någon form av organtransplantation, av till exempel hjärta, lungor, njure, lever eller benmärg. Dessa personer har stora fysiska funktionsnedsättningar och kan inte tävla med dem som inte har genomgått någon transplantation. I detta VM får de chansen att tävla på lika villkor.

Vilka grenar består tävlingen av?


— Det finns olika grenar beroende på vilket handikapp man har. Men det är allt från friidrott, badminton, golf, boule, bordtennis, simning, squash, volleyboll till innebandy.

WTG-tävlingarna genomfördes i Göteborg den 18—25 juni, hur gick det?


— Det gick jättebra, vi hade 1 700 deltagare från 52 nationer. Från Sverige tävlade ett 30-tal personer, däribland Anders Billström, doktorand på Högskolan i Halmstad, som tog guld i innebandy och brons i bordtennis singel. Det var många anhöriga till de tävlande, och även organdonatorer, som kom dit och tittade så det var ett stort evenemang.

Under tävlingsdagarna har ni i forskningsgruppen samlat in enkätsvar från 260 deltagare från sju engelsktalande länder.

Vad undersöker ni?


— Dels ska vi undersöka hur deltagarna uppfattar sin idrottsliga kompetens, om de ser sig som elitidrottare eller inte, dels ska vi titta på hur mycket de har tränat och förberett sig inför tävlingen. Vi ska också undersöka vad som motiverar dem att ställa upp i en sådan här tävling. En del är mer tävlingsinriktade och är med för att vinna medan andra är med för att träffa folk, ha roligt eller för att resa.

Varför vill ni studera detta?


— Bara det faktum att det finns så många olika motiv till varför folk är med i tävlingen gör att det blir väldigt spännande att undersöka. Tanken är också att serva WTG Federation, som arrangerar tävlingen, med information som den kan ha nytta av vid kommande tävlingar.

Vad ska ni göra nu?


— Vi kommer att analysera och sammanställa materialet under hösten. Sedan ska det publiceras i en vetenskaplig journal. Vi ska också göra en populärvetenskaplig version för att resultatet ska bli mer lättillgängligt för dem som medverkar i studien.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Urban Johnson, professor i psykologi, forskar om hur transplanterade personer uppfattar sin idrottsliga kompetens.
Sidan uppdaterad 2011-07-13