Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-10-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-10-23

"Detta var fett coolt" – om naturvetenskaplig forskning

En måndag i oktober gjorde drygt 50 elever från årskurs 9 på Gullbrandstorpsskolan studiebesök på Högskolan i Halmstad för att få ta del av – och prova på – spännande exempel på naturvetenskaplig forskning.

– Vi vill visa eleverna att naturvetenskap inte bara är ett ämne i skolan som många elever upplever som meningslöst och tråkigt, utan att naturvetenskapen finns överallt omkring oss och har en viktig funktion i samhället, säger Pernilla Nilsson på Högskolans lärarutbildning och den som har tagit initiativ till niondeklassarnas studiebesök.

Pernilla Nilsson har tillsammans med Göran Sahlén, Håkan Pettersson och Per-Magnus Ehde, samtliga forskare och lärare på Högskolan, planerat dagen utifrån att det skulle väcka elevernas nyfikenhet och stimulera intresset för naturvetenskap.

Trollsländor, nanoteknik och kemiexperiment

Under förmiddagen berättade Göran Sahlén, universitetslektor i biologi, om sin intressanta forskning om trollsländornas mystiska värld. Vackra bilder på trollsländor varvades med fascinerande berättelser från Afrika och Tropikerna.

Göran Sahlén, universitetslektor i biologi, trollband eleverna från Gullbrandstorpsskolan med sina berättelser om trollsländornas fascinerande värld.
Bild: JESSICA HIETASAARI ANDERSSON

Håkan Pettersson, professor i fysik, höll en inspirerande föreläsning om hur nanotekniken kan användas bland annat i sjukvården för att spåra cancertumörer, i bilindustrin och i kläder. Per-Magnus Ehde, forskningsingenjör i kemi, visade roliga experiment i kemi och pratade om hur kemin används i samhället.

Eleverna fick titta i elektronmikroskopet och ta del av hur Håkan Pettersson och Göran Sahlén använder detta i sin forskning. Pernilla Nilsson knöt ihop dagen genom att resonera tillsammans med eleverna om varför naturvetenskapen är viktig.

– Detta var fett coolt. Nu fattar jag lite mer om vad jag ska använda NO:n till, sa en av eleverna då vi skildes åt för dagen. Det är ju för just sådana härliga kommentarer som vi engagerar oss i aktiviteter som denna. Vår gemensamma önskan är att få se åtminstone några av dessa elever här om några år igen – som studenter, konstaterar Pernilla Nilsson.

Redigerat av LENA LUNDÉN

Sidan uppdaterad 2012-10-23