Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-09-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-09-10

”Entreprenörens drivkraft det viktigaste”

Han startade och drev ett av världens ledande företag inom industriella kommunikationssystem i över 20 år. I dag arbetar Nicolas Hassbjer som styrelseproffs. Men det var på Högskolan i Halmstad som allting började.

– Jag hade inte suttit här om det inte hade varit för utbildningen i datorsystemteknik på Högskolan. Jag hade inte heller blivit så duktig på teknik om jag inte hade haft de lärare jag hade. De byggde verkligen upp intresset för hur roligt det är med digital teknik. Utan dem hade det nog inte blivit något HMS, säger Nicolas Hassbjer.

Nicolas Hassbjer är född i Malmö men bodde de första tio åren i Schweiz där hans pappa fick jobb som inredningsarkitekt. Familjen flyttade sedan till Skanör där han bodde i tio år tills han började studera i Halmstad. 

– Jag intresserade mig för teknik redan som barn. När jag var 12 år gjorde jag elektronik som jag sålde till kompisar. Det var olika styrningar och saker, berättar Nicolas Hassbjer.

Efter 21 år som vd valde Nicolas Hassbjer att i stället bli vice ordförande för sitt företag HMS Industrial Networks som han startade som en fortsättning på sitt examensarbete vid datorsystemprogrammet vid Högskolan i Halmstad i slutet av 1990-talet. I dag är HMS ett av världens ledande elektronikföretag. 

På somrar och lov jobbade han extra med att installera larm och stereoapparater i bilar. På samma ställe jobbade också en ungersk civilingenjör som – under kafferasterna – lärde honom allt han kunde om analog elektronik. Efter teknisk linje på gymnasiet sökte han till utbildningen i datorsystemteknik inriktning mekatronik på Högskolan i Halmstad.

Ännu större intresse för elektronik

Utbildningen på Högskolan i Halmstad blev en fullträff och efter den första kursen i digitalteknik blev intresset för elektronik bara större.

– En av lärarna jag hade var Bertil Svensson. Han byggde upp intresset för den digitala elektroniken, och i och med att jag hade lärt mig ganska mycket av den ungerske killen innan så förstod jag direkt vilka revolutionerande saker man kunde göra med den nya tekniken, berättar Nicolas Hassbjer.

Högskolan, som på den tiden fanns på Eketånga, hade redan då en stark anda av entreprenörskap, minns Nicolas Hassbjer.

– Främst var det utvecklingsingenjörerna som var kända för sitt entreprenörskap, men vi hade ett stort inslag av det på datorsystemteknikprogrammet också. Alla var inriktade på att göra ett examensjobb med en produkt som möjligen gick att sälja.

Och det var just examensarbetet som lade grunden till HMS. Först handlade examensjobbet om att hjälpa ett företag med att undersöka styrsystemet i en maskin.

Men Nicolas Hassbjer frågade om han fick ändra examensjobbet till att i stället utveckla en ny produkt. Till den behövdes väldigt många kablar, och det var då han kom på idén att i stället bygga ett nätverkssystem i maskinen.

– Jag var själv ute och installerade och det blev 300 kablar i den här maskinen. Då insåg jag att det här kan jag lätt, med hjälp av mikroprocessteknik, bygga ett nätverkssystem till så att det bara blir en enda kabel.

Prototypen blev början till de kommunikationssystem för industriella nätverk som HMS Industrial Networks AB tillverkar i dag.

Startade företag

Efter examen flyttade Nicolas Hassbjer tillbaka till föräldrahemmet i Falsterbo och startade företag och satsade på att vidareutveckla prototypen.

– Den första tiden jobbade jag nog 120 timmar i veckan med att få funktionsprototypen till en riktig produkt. Efter sex månader kunde jag börja leverera den.

Företaget blev lönsamt redan efter första året och omsatte 700 000 kronor.

Ungefär då kom kompanjonen Staffan Dahlström in i bilden.

– Han kontaktade mig och frågade om jag behövde anställa någon. Vi hade läst samma program på Högskolan, så jag kände honom ganska väl. Jag insåg att vi kompletterade varandra, så i stället för att anställa erbjöd jag honom att gå in som delägare, berättar Nicolas Hassbjer.

I samma veva flyttade Nicolas Hassbjer firman till Halmstad, och blev den första hyresgästen i en byggnad som i dag är en del av Högskolans campus (hus C). I den 20 kvadratmeter stora lokalen inrymdes både tillverkning och utveckling.

– Staffan ansvarade för att bygga upp en konsultverksamhet och tillverkning av produkter som gav intäkter på kort sikt medan jag fortsatte att utveckla kommunikationssystemen som gav intäkter på längre sikt, berättar Nicolas Hassbjer.

Expanderade kraftigt

Detta var 1989. Efter det har HMS Industrial Networks både flyttat och expanderat flera gånger om. Sedan 2007 huserar företaget i en fem tusen kvadratmeter stor lokal vid centralstationen i Halmstad. Företaget har 250 anställda och en omsättning på 390 miljoner kronor. HMS har också egna dotterbolag med försäljning och teknisk support i 10 olika länder, bland annat i USA, Tyskland, Japan, Italien och Frankrike.

Under perioden 1992–2002 växte företaget i omsättning med i snitt 53 procent per år, och blev därmed ett av Europas snabbast växande teknikföretag under dessa år. HMS har också blivit utsedda till Sveriges bästa elektronikföretag (2003) och Sveriges bästa exportföretag (2008). 2007 noterade de sig på börsen.

Varför har HMS blivit så framgångsrikt?
– Det är nog en kombination av bra teknik och att vi är duktiga på att sälja. Vi har också byggt upp en bra företagskultur. Något som har haft stor betydelse – både för HMS och min egen utveckling – är också de rådgivare och mentorer jag har haft genom åren, berättar Nicolas Hassbjer.

Förankring till Högskolan

HMS Industrial Networks har alltid haft en stark förankring i Högskolan i Halmstad. Främst har det varit genom samarbeten med studenter som har gjort sina examensarbeten på HMS. Många av dem har också fått jobb på HMS.

– Vi har anställt väldigt mycket folk från Högskolan. Och det har inte bara varit tekniker och ingenjörer, utan även ekonomer och marknadsförare. Mer än hälften av medarbetarna kommer från Högskolan i Halmstad, säger Nicolas Hassbjer.

Nicolas Hassbjer har också varit gästföreläsare på Högskolans datorsystemteknikprogram och utvecklingsingenjörsprogram i flera år, och många är de studenter som under årens lopp har varit på studiebesök på HMS.

– Utbildningarna på Högskolan i Halmstad håller en väldigt hög nivå. När jag vid ett tillfälle blev utfrågad av tio japanska tekniker och ingenjörer, upptäckte jag att jag kan det här mycket bättre än de. Då insåg jag hur bra utbildningen på Högskolan i Halmstad är, säger Nicolas Hassbjer som har gjort Högskolan känd även långt ut på den japanska landsbygden.

I november förra året utsågs han till hedersdoktor i informationsteknologi på Högskolan i Halmstad. Titeln är han mycket stolt över.

– Jag blev väldigt rörd över att Högskolans fakultetsnämnd ville utse mig till hedersdoktor. Jag satsade hundra procent av min tid i 20 år åt att bygga ett företag och skapa en massa arbetstillfällen, så för mig kändes det som ett extra fint erkännande, säger Nicolas Hassbjer som tycker att han har stor nytta av hedersdoktorstiteln i sitt jobb i dag. I länder som Tyskland och Japan har en sådan titel ännu större betydelse än i Sverige.

Avgick som vd

2009 avgick Nicolas Hassbjer som vd på HMS Industrial Networks, efter 21 år. Han är nu vice ordförande i styrelsen.

– Jag vill jobba mer med strategifrågor och också med andra styrelseuppdrag, säger han.

I dag sitter han i totalt sex styrelser. En av dem är Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, som han i våras valdes till ordförande i. Med 2 800 medlemsföretag är det den största handelskammaren i landet.

Nicolas Hassbjer har engagerat sig inom Handelskammaren sedan 2000. Först som ledamot i regionstyrelsen i södra Halland och sedan som regionstyrelsens ordförande. 2006 valdes han in i Sydsvenska Industri- och Handelskammarens styrelse och nu har han alltså blivit ordförande där.

– Jag har ett stort intresse för näringslivsutveckling och för hur man skapar internationell tillväxt. Jag tycker att jag gör mest nytta när jag kan hjälpa företag som kommit en bit på vägen att växa och satsa internationellt. Jag tror också att jag är en person som kan förstå både de större och de mindre företagens utmaningar, säger Nicolas Hassbjer. 

Vilka råd vill du ge till dem som vill starta eller utveckla ett företag?
– Framför allt att våga satsa på det man tror på. Något jag har lärt mig är att drivkraften på entreprenören är viktigare än hur mycket riskkapital man kan få ihop. Egen lönsam försäljning är mycket bättre än riskkapital, säger han och fortsätter:

– Tillväxt behöver inte gå så fantastiskt fort. Det tar tid och det krävs mycket att bygga företag, men samtidigt är det oerhört roligt och enormt utvecklande. Att bli entreprenör och starta ett företag som växer är nog bland det mest utvecklande man kan göra, säger Nicolas Hassbjer.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Fotnot. Nicolas Hassbjer fick möjlighet att presentera sitt företag för kungen och drottningen när de besökte Halmstad förra veckan, då också ett besök på Högskolan stod på programmet.

Sidan uppdaterad 2012-09-10