Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-11-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-11-14

Examensarbete om energieffektiva hus gav pris

För andra året i rad fick Daniel Nilsson, tidigare student på Energiingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad, i dag ta emot pris för en artikel som han har baserat på sitt examensarbete. Även denna gång var det Energi- och miljötekniska föreningen (EMTF) som stod som prisutdelare.

Vinnarartikeln baseras på Daniel Nilssons examensarbete och kommer att publiceras i föreningens tidning Energi och Miljö under december månad.

– Roligt att det man gör lyfts fram på det här sättet, säger en glad Daniel Nilsson när vi når honom via telefon.

Det var så sent som i fjol som Daniel Nilsson, numera bosatt i Göteborg, tog emot Energi- och miljötekniska föreningens pris senast, tillsammans med en studiekamrat, Christian Ek. Artikeln handlade då om vattenförbrukning och hur den har påverkats genom åren i Sverige. För drygt en månad sedan fick Daniel Nilsson beskedet att han även i år kommer stå som pristagare inom området energieffektivisering och miljö.

– Denna gång var det var mitt magisterexamensarbete, som handlade om energieffektiva hus, så kallade passivhus, som låg till grund för artikeln. Jag har under en tid bland annat studerat Falkenbergs Bostads passivhus på Hertings gård där jag har fokuserat på energianvändning kontra inomhusklimat och hur detta varierar under dygnets alla timmar.

”Köksmaskiner avger värme"

Resultatet som Daniel Nilsson kom fram till i sin studie visade att energitillförseln i passivhusen svänger ganska mycket under ett dygn. Detta, säger han, beror på att vi alstrar en hel del energi när vi är hemma som hjälper till att värma upp bostaden. Detta är själva grundtanken med ett passivhus, men konsekvensen blir också att energitillförseln varierar.

– TV-apparater, köksmaskiner och även vi själva avger värme. Det förklarar att energitillförseln ofta är större på natten då vi sover, eller under eftermiddagen när vi är på våra arbeten. När vi är hemma och aktiva i hemmet krävs inte lika mycket energi utifrån, säger Daniel Nilsson.

Målet med examensarbetet har varit att bidra med kunskap om inomhusklimatet i passivhus och hur husen påverkar energisystemen. På frågan om vad det konkret kan innebära svarar han:

– Exempelvis är det många hus som i dag är anslutna till fjärrvärme, och då vill man helst undvika onödigt höga toppar i värmeproduktionen. På vintern kan man i vissa fall tvingas elda med fossila bränslen för att producera så mycket värme som krävs under dessa toppar.

Daniel Nilsson menar att om man kan jämna ut energiflödet i våra hushåll över hela dygnet har detta stora miljömässiga fördelar.

– Eftersom det byggs fler och fler energieffektiva hus är det viktigt att vi får veta hur de kommer att påverka energisystemen på sikt.

”Känns som om man gjort något vettigt”

Det var på Stockholmsmässan i dag under årets EMTF-riksdag som Daniel Nilsson fick ta emot sitt pris som, förutom äran, också innehöll en prischeck på 10 000 kronor. Han är naturligtvis glad över priset och säger att det är roligt att hans arbete uppmärksammats.

– Det är självklart jätteroligt att det man gör lyfts fram. Det är ju annars ganska lätt hänt att ett examensarbete glöms bort med tiden. Nu känns det som om man fått ett kvitto på att man gjort något vettigt av den tid man lagt ner på arbetet.

CHRISTER PERSSON

Fotnot. Energi- och miljötekniska föreningen bildades 1909 och är i dag landets största personförening. Föreningen har 7 500 medlemmar där huvudparten är verksamma som ingenjörer, forskare, studenter, tekniker och säljare. På sin webbplats skriver man att man verkar för att ”ge medlemmarna möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll”.                       

Daniel Nilsson, tidigare student på Energiingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad, fick för andra året i rad i dag ta emot pris från Energi- och miljötekniska föreningen. ”Nu känns det som om man fått ett kvitto på att man gjort något vettigt av den tid man lagt ner”, säger han.
Bild: LINDA LUNDELL

Sidan uppdaterad 2012-11-14