Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-07-08. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-07-08

Frida Stranne Svenska Dagbladets forskarexpert under amerikanska presidentvalet

Hallå där …

… Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap på Högskolan i Halmstad, som ska vara Svenska Dagbladets expert i samband med bevakningen av det amerikanska presidentvalet.

Hur kommer det sig att du har kommit med i den här panelen?
– Jag fick en förfrågan via e-post i mitten på april om jag ville delta i Svenska Dagbladets bevakning av presidentvalet. De hade hittat mig på internet och sett att jag har skrivit en avhandling om amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik – och att jag har varit i Washington under de senaste två presidentvalen, vilket kanske gjorde det extra intressant.

Hur känner du inför detta?
– Det är klart att det är roligt att få diskutera den fråga som jag brinner allra mest för. Samtidigt är det med en viss ambivalens som jag som forskare figurerar i en sådan här stor mediesatsning, då jag återkommande förväntas svara på snabba, ganska komplexa frågor samtidigt som jag inte alltid har möjlighet att påverka det som skrivs. Så det är inte alldeles självklart att ställa upp, men jag är väldigt positiv till ambitionen att låta nya namn komma till tals och att frågan kom till ett okänt namn på en mindre högskola. Det finns en dominerande grupp personer som under lång tid har använts när det gäller amerikansk politik.

Vad betyder det för Högskolan i Halmstad att du deltar?
– Det tror jag att någon annan måste svara på. Men ju mer vi kan synas i olika sammanhang, desto bättre. Vi har så mycket bra forskning här och jag har så många duktiga kolleger som aldrig syns, så jag hoppas att Svenska Dagbladets initiativ att lyfta fram nya namn i en sådan här stor fråga kan innebära att man kan göra det även i andra sammanhang.

Vilka är de andra i panelen?
– Elisabeth Walentin (S), amerikansk kommunikationsstrateg bosatt i Sverige och Mathias Sundin (Fp), riksdagsledamot. Båda har lång erfarenhet av amerikansk politik och av presidentvalskampanjer. Bland annat har Elisabeth jobbat med Barack Obamas presidentvalkampanj 2008. Tanken är att de två ska representera två olika ideologiska synvinklar och att jag ska vara den neutrala forskarrösten.

Vad kommer du att göra?
– Jag kommer att bli uppringd några gånger i veckan för att svara på panelfrågor om olika saker. Från och med nu och fram till mitten av november kommer det att göras flera omfattande reportage om frågor som rör presidentvalskampanjen, som med jämna mellanrum publiceras i Svenska Dagbladets papperstidning och webb. Jag kommer att vara i USA även under detta presidentval, det blir tredje gången som jag är på plats i Washington.

Kan du säga något om valet än?
– Jag tycker att det är oerhört vanskligt just nu att försöka spekulera i vem som vinner presidentvalet i höst. Det finns så många faktorer som påverkar. Bland annat är Barack Obama mycket omdiskuterad i USA och det finns många starka grupper som är negativa till hans presidentperiod. Kanske mycket mer än vad vi känner till i Europa. Samtidigt har det republikanska partiet inte visat sig speciellt starkt under primärvalskampanjen, utan tämligen splittrat. Republikanernas kandidat Mitt Romney har därför mycket att göra för att ena partiet. Opinionsläget är just nu väldigt jämnt mellan kandidaterna. Samtidigt finns det många nya element i kampanjen i år, som exempelvis att kandidaterna får ta emot obegränsat med privat kampanjstöd och att de får använda sig av så kallat ”negativ-kampanjande”. Dessa saker skapar nya förutsättningar för valkampanjen, och för mig som forskare gör det processen särskilt spännande att följa.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap, är Svenska Dagbladets expert i samband med det amerikanska presidentvalet.
Sidan uppdaterad 2012-07-08