Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-05-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-05-29

Gunnar Weber prisad för sitt engagemang i undervisningen

Publikens jubel lät inte vänta på sig när Gunnar Weber, universitetslektor i maskinteknik, tilldelades Högskolan i Halmstads pedagogiska pris 2012.

Priset delades ut av utbildningsnämndens ordförande Ole Olsson i samband med fredagens stipendieutdelning på Utexpo.

– Det känns overkligt men fantastiskt roligt. Särskilt roligt var det att jag fick så mycket applåder när jag gick upp på scenen. På så vis kände jag att studenterna var glada över att jag fick priset. Det är en bekräftelse på att jag har lyckats att ge dem något på vägen, säger Gunnar Weber efter prisutdelningen.

Gunnar Weber har undervisat i maskinteknik på Högskolan i Halmstad sedan 1990. Tidigare i våras blev han universitetslektor efter att ha tjänstgjort som universitetsadjunkt i många år.

Intresserad av undervisning
Gunnar Weber prisas bland annat för sitt engagemang i samband med undervisningen, något som stimulerar och underlättar studenternas lärande.

– Jag tror att det viktigaste är att man är sig själv. Det är viktigt att vara engagerad, att man är intresserad av att undervisa och att man tycker att ämnet är roligt. Jag tycker att maskinteknik är skoj, och min utmaning är att få studenter att tycka det också, säger Gunnar Weber och fortsätter:

– Därför är det en bonus att få ett sådant här pris. Jag gör egentligen bara det jag tycker är roligt, förklarar han.

Lär sig studenternas namn
För att få en mer personlig relation till studenterna försöker Gunnar Weber att lära sig namnen på så många av dem som möjligt.

– Även om de är ganska många så försöker jag lära mig namnen på de allra flesta, så att det inte bara blir en grå massa som jag pratar till, säger han.

Ibland hittar han på något ”udda” för att pigga upp och inspirera studenterna lite extra.

– Jag kanske berättar någon historia eller anekdot som på något vis knyter an till ämnet, eller så tar jag fram gitarren och sjunger en låt. Ibland gör jag låtar som handlar om ämnet, berättar Gunnar Weber som till vardags spelar i coverbandet Gubbarock.

Delas ut varje år
Högskolan i Halmstad inrättade det pedagogiska priset 2007 för att stimulera god högskolepedagogik och för att hylla en kollega som har varit särskilt framgångsrik i att utveckla studenters lärande. Priset har delats ut vartannat år, och från och med i år delas det ut varje år. Både studenter och personal får nominera kandidater. I år har totalt 18 lärare nominerats.

Nomineringarna har bedömts av en extern expert inom högskolepedagogik och en representant för Högskolan i Halmstad. Priset består, förutom ett skriftligt bevis på uppskattningen, av deltagande i en valfri europeisk högskolepedagogisk konferens. Priset uppmärksammas särskilt vid Högskolan i Halmstads akademiska högtid.

Tidigare pristagare är: Boel Larsson, universitetsadjunkt i sociologi (2009), Bertil Gustafsson, universitetsadjunkt i pedagogik (2007) och Verónica Gaspes, universitetslektor i datavetenskap (2011).

Text: LINDA LUNDELL
Bild: CHRISTEL LIND

Prismotiveringen lyder:
”Gunnar Weber, universitetslektor i maskinteknik, tilldelas 2012 års pedagogiska pris vid Högskolan i Halmstad. Han får priset för en mycket uppskattad och engagerande undervisning som stimulerar och underlättar studenternas lärande och får dem att utnyttja sin fulla prestationsförmåga. Gunnar Weber anpassar alltid sin undervisning efter olika studenters förutsättningar och behov. Han stödjer och uppmuntrar sina kollegors utveckling genom att konstruktivt delta i diskussioner kring utveckling och kvalitet i undervisningen. Gunnar Weber är en ovanligt framgångsrik undervisare – mycket uppskattad av såväl sina studenter som sina kollegor”.

Gunnar Weber, universitetslektor i maskinteknik, är den fjärde läraren på Högskolan i Halmstad som tilldelas det pedagogiska priset. 2005 fick Gunnar Weber även ta emot studentkårens pedagogiska pris som "årets lärare" på Sektionen för ekonomi och teknik.
Sidan uppdaterad 2012-05-29