Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-04-17. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-04-17

Högskolan i Halmstad först ut med att ha två godkända Cisco-instruktörer

Malin Bornhager och Olga Torstensson, båda lärare på Högskolan i Halmstad, har blivit godkända som instruktörer för Cisco-akademier i Sverige. Högskolan i Halmstad är därmed det första lärosätet i landet som uppfyller det nya kravet att ha två godkända instruktörer.

Högskolan i Halmstad är en regional Cisco-akademi i det världsomspännande nätverket Cisco Networking Academy, där nätverksteknikföretaget Cisco Systems erbjuder utbildningar i nätverksteknik i samarbete med universitet, högskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar.

– Cisco Systems skapade Cisco-akademierna för att fler skulle få kunskap och kompetens att arbeta med deras nätverksprodukter, förklarar Malin Bornhager, lärare i datornätverksteknik på Högskolan i Halmstad och nyligen certifierad instruktör för Cisco-akademier i Sverige.

Malin Bornhager och Olga Torstensson är godkända instruktörer för Cisco-akademier i Sverige och får bedriva utbildning i nätverksteknik för lärare vid andra Cisco-akademier i landet.

Det finns i dag cirka 10 000 Cisco-akademier i totalt 170 länder. I Sverige har det fram till nu funnits sju regionala akademier som har haft i uppdrag att utbilda och ge support till instruktörer vid de lokala akademierna. Högskolan i Halmstad har som regional akademi ett dussintal lokala akademier knutna till sig såsom gymnasieskolor, högskolor och universitet.

Hårdare krav för instruktörer


Cisco Systems har nu ändrat konceptet och ställer hårdare krav på Cisco-instruktörer. För att bli godkänd som ”utbildningscentrum” för Cisco-akademier, och därmed ha behörighet att utbilda och ge support till lokala Cisco-instruktörer, krävs numera två certifierade instruktörer på samma lärosäte.

Cisco Systems har valt ut ett antal instruktörer i landet som har fått genomgå flera certifieringar. Två av dem är Malin Bornhager och Olga Torstensson på Högskolan i Halmstad.

– Vi var elva personer som först fick göra ett antal teoritester. Fem av oss gick vidare och fick göra flera teoretiska och praktiska tester under en heldag på Högskolan Väst, säger Olga Torstensson som berättar att det var en intensiv dag med många svåra moment.

Hög kompetens inom området


En vecka senare fick de beskedet att de hade klarat testerna. Därmed är Högskolan i Halmstad den första Cisco-akademien i landet som uppfyller kravet med två godkända instruktörer.

– Det var väldigt roligt att vi klarade det båda två, säger Olga Torstensson och Malin Bornhager håller med:

– Det är en bekräftelse på att vi har hög kompetens inom det här området på Högskolan i Halmstad.

Malin Bornhager och Olga Torstensson har nu behörighet att bedriva utbildning i Cisco Systems nätverkstekniska produkter för lärare vid gymnasieskolor, högskolor och universitet, samt till studenter på Högskolan i Halmstad. Numera inte bara till de lokala akademier som redan var knutna till Högskolan i Halmstad, utan även till övriga Cisco-akademier i Sverige.

– Vi hoppas att vi med detta kan göra Högskolan i Halmstad mer känt inom området och att detta kan bidra till ökad rekrytering av studenter, säger Olga Torstensson.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Fotnot. Cisco Systems nya koncept med två certifierade Cisco-instruktörer på samma lärosäte gäller från och med 2013.

Sidan uppdaterad 2012-04-17