Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-02-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-02-14

Högskolan i Halmstad skaffar hjärtstartare

I dag, på alla hjärtans dag, placeras tre hjärtstartare ut på campus. Då ökar chanserna markant att rädda livet på någon som drabbats av hjärtstopp.

Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Endast en av tio som får behandling överlever. Det avgörande är tiden. Inom tio minuter måste hjälpen ha kommit. Därför är det viktigt att en hjärtstartare eller defibrillator finns i närheten.

– Nu blir Högskolan i Halmstad en hjärtsäker arbetsplats. På alla hjärtans dag placerar vi ut tre hjärtstartare på campus, säger personalsekreterare Moa Renström Hultgren som har köpt in hjärtstartarna till Högskolan.

Tre hjärtstartare på campus


De tre hjärtstartarna är placerade så att det ska vara nära till dem oavsett var du befinner dig på Högskolans campus. En finns utanför Studenthälsan i glasgången mittemot restaurang Spiro, en på entréplan i hus I (Högskolehallen) och en på entréplan i hus O.

Hjärtstartarna är inte inköpta endast för studenter och personal på Högskolan. Meningen är att hjärtstartarna ska kunna sättas in vid incidenter då någon drabbats av hjärtstopp även i Högskolans omgivning.

– Därför är det viktigt att allmänheten vet att vi har hjärtstartare. De kan användas om någon drabbas i närheten av Högskolan, till exempel på ICA Maxi eller vid ett närliggande företag, säger Moa Renström Hultgren.

Självinstruerande


Ingen specifik utbildning behövs för att använda hjärtstartaren eftersom den är självinstruerande. Den ryms i en liten och smidig väska och är mycket pedagogiskt utformad för att minska risken för misstag vid hanteringen. En röst på svenska förklarar hur apparaten används.

– Rösten talar om hur man ska placera elektroderna på den som drabbats av hjärtstopp. Apparaten känner också av om personen verkligen har drabbats av hjärtstopp, så det finns ingen risk att man av misstag defibrillerar en frisk person, säger Moa Renström Hultgren.

Cirka 450 personer kan hantera hjärt- och lungräddning på Högskolan i Halmstad. Varje år utbildas 20–30 sjuksköterskestudenter och ytterligare 60 studenter som är engagerade i studentkårens nollningsaktiviteter.

Högskolan håller dessutom kontinuerligt utbildningar för sin personal.

Text: LARS ÖSTERLIND
Bild: LINDA LUNDELL

Tre sådana här hjärtstartare ska placeras ut på campus. En utanför Studenthälsan, en i hus I och en i hus O.
Sidan uppdaterad 2012-02-14