Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-07-04. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-07-04

Högskolan på sjätte plats i SM i ekonomi

Högskolan i Halmstad har placerat sig på sjätte plats i Svenska mästerskapet i ekonomi. Högskolan lyckades dessutom placera sig bäst bland alla högskolorna i landet. Nu står det också klart att SM i ekonomi kommer att avgöras på Högskolan i Halmstad nästa år.

I mitten av maj gjorde ekonomstudenter från hela landet upp om titeln Svenska mästare i ekonomi vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Totalt deltog 22 lärosäten i tävlingen, som är landets största lagtävling för ekonomstudenter. Vinnare blev Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Högskolan i Halmstads lag kom på sjätte plats, vilket är Högskolans bästa placering hittills i den prestigefyllda tävlingen. Högskolan i Halmstad blev dessutom den bäst placerade högskolan i landet.

– Det är en bekräftelse på att vi har relevanta utbildningar där duktiga och kompetenta lärare lyckas förmedla relevanta kunskaper i ekonomiämnena, säger Henrik Barth, verksamhetsansvarig för Högskolans ekonomprogram.

Tävlade i Högskolan i Halmstads lag var, från vänster Andreas Åstrand, tredje från vänster Christofer Larsson och Emma Brorsson från höger. Katarina Karanovic, Dennis Carlsson, Antonia Backman, Oskar Kallenberg och Caroline Olsson är medlemmar i Högskolans ekonomförening Eurekha. Bild: MARIE LINDGREN

Nästan finalplats


Tävlingsprovet, som var utformat som en tenta, bestod av frågor inom ämnen som ingår i studenternas kurser, såsom allmän ekonomi, företagsekonomi och nationalekonomi.

Christofer Larsson, som tävlade i Högskolan i Halmstads lag tillsammans med Emma Brorsson och Andreas Åstrand, är nöjd med placeringen.

– Det gick bättre än förväntat. Vi var bara fyra poäng från final, konstaterar Christofer Larsson som tycker att det var roligt att testa sina kunskaper.

Gustaf Karlténius, ordförande i studenternas ekonomförening Eurekha, är också glad över Halmstadslagets placering.

– Att de var duktiga visste vi, men inte att de var så bra. Nästa år siktar vi på att komma med i finalen. Då får man sitta på scenen och svara på frågorna direkt inför publik. Det känns som ett rimligt mål, säger Gustaf Karlténius.

I Halmstad nästa år


Nu har det dessutom blivit klart att Högskolan i Halmstad och studentföreningen Eurekha kommer att stå som medarrangörer och värdar för den nationella tävlingen nästa år.

– Det känns väldigt stort och är en jätteära. Det är ändå ungefär 500 personer som är engagerade i detta. Omkring 300 personer kommer att ta sig till Halmstad för att delta i evenemanget, berättar Gustaf Karlténius.

Tävlingen kommer att hållas på Högskolan i Halmstad den 9–12 maj nästa år och fram till dess är det mycket som ska göras.

– Först ska vi skriva avtal med huvudsponsorerna. Vi kommer att kontakta förra årets huvudsponsorer SEB, Grant Thornton och fackförbundet Civilekonomerna i första hand. Förhoppningsvis kan vi få en huvudsponsor till, säger Gustaf Karlténius.

När avtalen med huvudsponsorerna är klara utses en projektledare. Därefter tillsätts en projektgrupp.

– Totalt blir det mellan tio och tolv personer som jobbar med det här i nästan ett års tid. Det är en stor process, säger Gustaf Karlténius.

Konferens


I samband med tävlingen håller evenemangets arrangör, Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation, S.E.R.O, ett fullmäktigemöte. Det hålls också en konferens med workshoppar, studiebesök och föreläsningar.

I år var temat ”Sverige som varumärke” då bland andra Jesko von Koenigsegg berättade om sitt kända varumärke. Tema och föreläsare inför nästa år blir klart i början av nästa termin.

– Vi har flera idéer om föreläsare som vi vill ha, och det kan nog bli ganska stora namn. Men inget är klart än. Målet är att det ska bli ett minst lika bra evenemang som det blev i Kalmar i år, säger Gustaf Karlténius.

Gustaf Karlténius och Henrik Barth hoppas att tävlingen kan bidra till att fler får upp ögonen för Högskolan i Halmstad, såväl lokalt som nationellt.

– Jag hoppas att detta kan sätta Högskolan i Halmstads ekonomutbildningar på kartan och att vi ytterligare kan stärka samarbetet med näringslivet och den offentliga sektorn. Det blir också ett bra tillfälle för oss att profilera oss och lyfta fram våra utbildningar och samverkansformer på ett nationellt plan, säger Henrik Barth.

Text: LINDA LUNDELL

FAKTA:


Svenska mästerskapen i ekonomi arrangeras av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation, som är en paraplyorganisation för landets ekonomföreningar och kårer.

Tävlingen instiftades 1987 och syftar till att sprida intresse för och motivera till studier inom national- och företagsekonomi.

Laget som vinner finalen får en vandringspokal samt en prischeck på
30 000 kronor. Första etappen i tävlingen sker med lokala uttagningar då ett lag från varje lärosäte går vidare till den nationella finalen.

Handelshögskolan i Stockholm toppar vinstligan med åtta vinnande lag sedan tävlingen startades.

Gustaf Karlténius är ordförande i Högskolan i Halmstads ekonomförening Eurekha. Bild: MARIE LINDGREN
Sidan uppdaterad 2012-07-04