Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-01-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-01-23

Korv och karriär lockade många studenter

Trots bitande kyla var det många som stannade till vid studenttorget utanför kårhuset i förra veckan när det bjöds på både varm korv med bröd och information om Högskolans karriäraktiviteter.

På tisdagen bjöd Högskolans studerandeavdelning, Kåren och Ta steget på matnyttig information i dubbel bemärkelse. Korv, bröd och dricka delades ut samtidigt som det gavs information om Högskolans aktiviteter när det gäller karriär och arbetsmarknadskontakter.

I förra veckan arrangerades "Korv och karriär" då studenter bjöds på korv och bröd och information om vad Högskolan har att erbjuda när det gäller professionell karriärutveckling under studietiden.

– Det visade sig vara ett roligt och framgångsrikt koncept för att nå studenterna och informera dem om hur Högskolan kan hjälpa dem med arbetsmarknadskontakter, säger Annika Lindhe, projektledare för Karriärcentrum, och uppskattar att det kom omkring 500 personer till ”Korv och karriär”.

Professionell karriärutveckling


Syftet med evenemanget var att uppmärksamma att Högskolan har mycket att erbjuda när det gäller professionell karriärutveckling under studietiden.

För att jobba effektivare och mer lärosätesövergripande startas konceptet ”karriärdagar” på tisdagar, då det kommer att anordnas olika aktiviteter. Först ut var Korv och karriär, ett annorlunda grepp för att uppmärksamma studenterna inför vårens karriärdagar.

Maja Thun och Emelie Sundqvist, som båda läser biomedicin med inriktning på fysisk träning, tycker att det är bra att få information om hur man går vidare efter studierna.

En av aktiviteterna som ska hållas på tisdagar är ”Karriärkaffe” då studenter under en fika får tillfälle att träffa tidigare studenter som har läst på Högskolan, samt representanter för näringsliv och offentlig sektor.

Karriärtips från arbetslivet


Första karriärkaffet – som har kommunikation som fokus – genomförs tisdagen den 24 januari på Studentcentrum.

– Den vanligaste frågan studenterna har är ”vad blir jag?” Karriärkaffet är ett bra tillfälle för studenterna att få reda på vilken kompetens som krävs en vanlig arbetsdag, samtidigt som de får kontakter och konkreta karriärtips direkt från arbetslivet, säger Annika Lindhe.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Richard Nemcik, Zacharias Holmén och Olle Nordsjö, som läser till byggnadsingenjörer, tycker att det är bra att man till exempel kan få hjälp med att skriva sitt CV.

Fyra frågor om Karriärcentrum


till Annika Linde:

Vad är Karriärcentrum?
– Karriärcentrum handlar om två saker: det ena är professionell karriärutveckling för studenter på väg till arbetslivet och det andra är möten mellan arbetsgivare och akademisk kompetens (till exempel studenter, forskare och lärare). Det handlar om möten som ger ömsesidig nytta. Genom att samordna och utveckla dagens aktiviteter blir vi inte bara mer lärosätesövergripande utan även mer effektiva och får högre kvalitet, vilket gynnar alla.

Vad kan Karriärcentrum hjälpa studenterna med?
– De kan bland annat få hjälp med att hitta jobberbjudanden, praktik, få kontakter med arbetsgivare, vässa sitt cv, skapa nätverkskontakter, träffa professionella rekryterare, göra ”testintervjuer”, få information om starta eget, och identifiera sina egna styrkor.

Vilka aktiviteter arrangerar Karriärcentrum?
– Tisdagar är ”karriärdagar” då det ordnas olika former av aktiviteter på campus. Bland annat hålls workshoppar, företagsfrukostar och eftermiddagsfikor. En gång i månaden arrangeras ”Karriärkaffe”, som fokuserar på olika arbetsområden som exempelvis miljö, kommunikation och pedagogik. Studenterna får då tillfälle att träffa tidigare studenter på Högskolan som berättar om en vanlig dag på jobbet. De får också träffa personer från näringslivet som ger sina bästa karriärtips.

Var hittar jag mer information om Karriärcentrum?
– På www.hh.se/karriar finns all samlad information. Där kan du läsa om och anmäla dig till de olika aktiviteterna.

Annika Lindhe är projektledare för Karriärcentrum som hjälper studenter med professionell karriärutveckling.

Sidan uppdaterad 2012-01-23