Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-06-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-06-28

Många bollar i luften för Scandinavian


School of Golf

Flera skollandslagsmatcher med spelare från St.Andrews universitet i Skottland och nytt unikt samarbete med Royal & Ancient. Snart får Högskolans studenter dessutom representera Sverige i VM för universitetslag i Tjeckien.

I slutet på maj fick Högskolan i Halmstads utbildning ”Professionellt idrottsutövande – inriktning golf ” besök av sex spelare från det anrika universitetet St. Andrews i Skottland. Under en veckas tid har de skotska spelarna och studenterna i Halmstad tränat och spelat skollandslags- matcher på VW Golfarena och Halmstads Golfklubb. Där anordnades också middag under en av kvällarna.

– Vi hoppas att skottarna vill komma tillbaka nästa år så att det kan bli en tradition, säger Sofia Grönberg Whitmore, sportchef och golfcoach vid Scandinavian School of Golf, (SSoG), som håller i den idrottsliga delen av utbildningen, där studenterna får stöd att utveckla sitt golfspel.

Tidigare i juni besökte sex spelare från universitetet i St. Andrews utbildningen på Högskolan i Halmstad. Bild: SOFIA GRÖNBERG WHITMORE

Unik utbildning


Utbildningen på Högskolan i Halmstad är unik i sitt slag genom sitt sätt att kombinera akademiska studier med golfutövning. För att komma in på utbildningen krävs, förutom högskolebehörighet, höga sportsliga meriter.

Sedan programmet startade för fyra år sedan har man haft flera utbyten med universitetet i St. Andrews. Tre gånger har studenter från Högskolan i Halmstad varit där och spelat skollandskamper, och i höst planeras en ny resa.

– Tanken är att studenterna ska få internationella spelerfarenheter och att de ska få prova på att spela skotsk golf. Det är viktigt att klara som professionell golfspelare. Det är också ett bra tillfälle att utbyta erfarenheter när det gäller träning, säger Sofia Grönberg Whitmore.

Samarbete med R&A


Från och med 2012 har SSoG inlett ett samarbete med en av de mest inflytelserika golforganisationerna i världen, Royal & Ancient (R&A) i St. Andrews, som stödjer långsiktiga satsningar inom golf. I slutet av förra året fick SSoG möjlighet att besöka R&A och berätta om sin verksamhet.

– Jag satt i deras klubbhus i en timme och berättade om hur vi integrerar akademisk och idrottslig utbildning här på Högskolan i Halmstad, berättar Sofia Grönberg Whitmore.

Besöket gav resultat och numera får SSoG ekonomiskt stöd från R&A, och kan därmed bygga upp den idrottsliga verksamheten ytterligare.

– Det är en unik företeelse att vi får ett sådant stöd från R&A. Jag känner inte till något annat projekt i Sverige som samarbetar med dem, säger hon.

För andra året i rad bidrar också Svenska Golfförbundet till utbildningen i Halmstad.

– Det är fantastiskt roligt att de uppmärksammar och tror på det vi gör, säger Sofia Grönberg Whitmore och berättar att studenterna på uppdrag av förbundet har fått delta i den prestigefyllda tävlingen Nations Cup i Spanien tidigare i våras.

VM för universitetslag


Men inte nog med det. Svenska Golfförbundet, samt Svenska Akademiska Idrottsförbundet (SAIF), har sett till att studenterna i Halmstad ska få representera Sverige i världsmästerskapet för universitetslag, som går av stapeln i Tjeckien den 3–6 juli. Det blir första gången som Sverige är med i tävlingen och SSoG deltar med ett dam- och ett herrlag.

– Det är fantastiskt hedrade att få vara med i VM. Studenterna är otroligt glada över att få representera Sverige och SSoG, och vi hoppas kunna tampas om en toppplacering, säger Sofia Grönberg Whitmore.

För att ytterligare stärka den idrottsliga delen i utbildningen, samt locka golfare från hela landet, har SSoG även idéer om att, i samarbete med kommunen, starta ett nationellt utvecklingscentrum för golf.

– Det finns så många bra golfbanor i Halmstad, så det finns goda förutsättningar att sätta Halmstad på golfkartan, säger Sofia Grönberg Whitmore.

LINDA LUNDELL

Sofia Grönberg Whitmore är sportchef och golfcoach vid Scandinavian School of Golf som håller i den idrottsliga delen av utbildningen. Bild: LINDA LUNDELL
Sidan uppdaterad 2012-06-28