Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-04-13. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-04-13

Mätningar av rörelseförmåga förbättrar patienters rehabilitering

I dag lägger Anita Pinheiro Sant'Anna fram sin doktorsavhandling på Högskolan i Halmstad. Hon är den andra egna doktorn som Högskolan i Halmstad examinerar i egen regi.

Anita Pinheiro Sant'Anna har i sin forskning fokuserat på att göra rörelseanalyser av hur människor går och har särskilt tittat på gångkvaliteten hos olika patienter, exempelvis personer som har genomgått höftoperationer.

– Jag har alltid varit intresserad av biomedicinsk forskning och vill gärna hjälpa läkare att kunna göra ett bättre jobb. Att titta på och mäta hur människor går har varit väldigt intressant då det ger oss information om personens hälsa, säger Anita Pinheiro Sant'Anna.

Anita Pinheiro Sant'Anna har i sin forskning fokuserat på att mäta patienters rörelseförmåga. I dag försvarar hon sin doktorsavhandling på Högskolan i Halmstad. Bild: ROLAND THÖRNER

Anita Pinheiro Sant'Anna har använt sig av två mätinstrument – eller sensorer – som fästs ovanför patientens fot. Den ena mäter acceleration i tre axlar medan den andra mäter vinkelhastighet i tre axlar. Tekniken som hon har använt sig av är relativt ny och har inte använts i någon större utsträckning.

Kvaliteten på gången


– Företaget Nike har en enklare variant av detta i sina skor. Men i Nikes skor mäts bara hur snabbt man går, inte hur man går, eller kvaliteten på gången, säger Anita Pinheiro Sant'Anna och berättar att tekniken även kan användas i övervakningssyfte av till exempel äldre personer.

– En människas gång säger väldigt mycket om hennes generella hälsotillstånd, hur mycket hon rör på sig. Om man plötsligt slutar att gå eller om gången minskar drastiskt kan man dra slutsatser av det, säger hon.

Anita Pinheiro Sant'Anna kommer ifrån Florianopolis som är en ort i södra Brasilien, men flyttade till Sverige och Halmstad för fyra år sedan i samband med att hon fick en doktorandtjänst på Högskolan i Halmstad.

Bättre möjligheter


– Möjligheterna när det gäller studier och forskning är mycket bättre i Sverige än i Brasilien och Högskolan i Halmstad var det första lärosäte som jag kom i kontakt med. Det var en vän till mig i Stockholm som tipsade mig om Högskolan i Halmstad, berättar Anita Pinheiro Sant'Anna som har bedrivit sitt forskningsarbete vid Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektronik på Högskolan i Halmstad, inriktning medicinsk teknik.

– Jag gillar arbetsmiljön här och har hela tiden känt mig som ”hemma” här på Högskolan. Personalen och handledarna har varit väldigt trevliga och tillmötesgående, och de håller också en mycket hög kvalitet, säger hon.

Vad ska du göra efter disputationen?
– Jag kommer att jobba kvar på Högskolan i Halmstad i ett år till. Det känns bra att få vara kvar ett tag till, då har jag också mer tid på mig att fundera över vad jag ska göra sedan, säger hon.

LINDA LUNDELL
HANNA JOHANSSON

Fotnot. Den första egna doktorn som Högskolan i Halmstad examinerade var Edison Pignaton de Freitas som disputerade i november 2011.

Sidan uppdaterad 2012-04-13