Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2012-11-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-11-14

Nanosensorer utvecklas i forskningssamarbete med Sydkorea

Håkan Pettersson, professor i fysik vid Högskolan i Halmstad, har beviljats sammanlagt 800 000 kronor för att utveckla nya nanosensorer tillsammans med ett forskningsinstitut i Sydkorea.

Forskningsprojektet mellan Högskolan i Halmstad och Korea Institute of Science and Technology (KIST) syftar till att med hjälp av nanoteknik utveckla nya typer av sensorer, eller fotodetektorer, för långvågig värmestrålning.

– I dessa sensorer använder man sig av små nanostrukturer som effektivt omvandlar strålning till elektrisk ström som man enkelt kan mäta, säger Håkan Pettersson.

Kan avslöja hudcancer

Användningsområdet för fotodetektorer baserade på nanoteknik är brett. De används i bland annat värmekameror, som i sin tur kan användas för exempelvis övervakning i mörker eller räddningsuppdrag i rökfyllda utrymmen.

Andra tillämpningsområden är  miljöanalys för att avslöja luftföroreningar, eller inom medicin där mätning av extremt små temperaturvariationer kan avslöja hudsjukdomar som till exempel hudcancer.

Mätning sker i Rydberglaboratoriet

Forskningssamarbetet med institutet i Sydkorea är helt nytt och Håkan Pettersson ser Sydkorea som en framtida samarbetspartner i flera forskningssamarbeten fram över. Sydkorea är också en viktig partner för framtida utbyten av studenter.


– Arbetsfördelningen i det här projektet är tydlig. På institutet i Sydkorea har de stora resurser och dyrbara maskiner för att tillverka komponenter som används för den här typen av avancerad elektronik. På Högskolans Rydberglaboratorium finns mycket avancerad utrustning som möjliggör alla de mätningar på komponenterna som behövs, säger han.

Forskningsprojekt i fyra år

Forskningssamarbetet finansieras från svensk sida med sammanlagt 800 000 kronor av Stint, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning. Motsvarande finansiering har beviljats från Koreansk sida för att täcka deras omkostnader i projektet. Projektet beräknas pågå under sammanlagt fyra år med en halvtidsutvärdering efter två år.

NATHALIE SJÖGREN TÖRHAGEN

Håkan Pettersson, professor i fysik, ska utveckla nanosensorer tillsammans med forskare i Sydkorea.

Sidan uppdaterad 2012-11-14