Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-07-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2012-07-23

Välbesökt sommaröppet​


Det var fullt hus när Högskolan i Halmstad höll sommaröppet. Blivande studenter fick under en dag möjlighet att bekanta sig med sin nya studiemiljö inför höstens terminsstart.

– Vi vill på bästa möjliga sätt hjälpa våra studenter att komma till rätta med allt praktiskt inför sina studier, säger Niclas Rosander, marknadsförare på Högskolan och projektledare för sommaröppet.

Det är många pusselbitar som ska falla på plats för den som ska börja studera. Sker studierna dessutom på annan ort är det kanske just de praktiska bestyren som känns jobbigast. Därför var det många frågor som skulle besvaras när Högskolans personal nu mötte sina blivande studenter.

Det var många som hade hörsammat Högskolans inbjudan till sommaröppet i fredags. Dagen till ära visade sig också solen – åtminstone fläckvis.

– Detta är ett bra sätt för oss att visa upp verksamheten, samtidigt som de blivande studenterna får en chans att ställa frågor. Det är många som har stora förväntningar inför hösten och som vi ska tillmötesgå här på bästa sätt i dag, säger Niclas Rosander.    

”Hur hittar jag lektionssalen?”

Svara på många frågor fick även studentambassadörerna som stod utanför entrén till hus Q, där sommaröppet ägde rum. Bland annat genomförde man guidade rundvandringar inne på campus. Att hitta rätt som nybliven student är nämligen inte alltid så lätt.

– Vi har haft fulla grupper hela tiden. Vi startar en ny rundvandring varje halvtimme och har haft cirka 40 deltagare i varje grupp hittills, säger Lisa Larsson, som tillsammans med Ellen Lindewall stod för guidningen.

Vad hjälper ni mer till med förutom rundvandringarna?

– I huvudsak är det just att guida besökarna som är vår uppgift här i dag. Men vi får även frågor om vart man ska vända sig för att få tag i studentlitteratur och andra mer praktiska saker, och då försöker vi självklart hjälpa till med det också.

Vilken har varit den vanligaste frågan i dag?

– Hur hittar jag till mina lektionssalar?  

Bostad viktigt

Inne i studentcentrum ägde huvuddelen av sommaröppet rum. Här fanns studievägledare och representanter för Studenthälsan, kåren och högskolebiblioteket på plats. Trängseln var stor runt de flesta montrar – något som bland annat kårens representanter fick erfara.

– Nästa år ska vi försöka få lite större utrymme, här har varit stort tryck i dag, säger Oskar Kriborg, som är vice kårordförande.

Som ny student har man många frågor om många saker. Högskolans personal och studentambassadörer, liksom representanterna för kåren och Halmstads kommun, hade fullt upp med att svara på alla spörsmål.


Kåren har med sin ”spindel i nätet”- funktion en stor uppgift att fylla för nya studenter. Här hjälper man till med mycket som berör både det sociala och praktiska. En stor del handlar om att ordna bostäder till studenterna.

– Vi förvaltar i dag cirka 600 bostäder i Halmstad och har ett eget kösystem. Under hela juli månad kan man anmäla sig till vår bostadsgaranti, vilket innebär att man är garanterad att få ett boende inom tre månader efter terminsstart, förklarar Oskar Kriborg, som också fick svara på frågor om nollningen.

Viktigt med nollning

Kåren uppmanar alla nya studenter att vara med på nollningen.

Varför är det så viktigt att man som ny student deltar i nollningen?

– Hela nollningen är en enda stor teambuildningsprocess. Då får man lära känna Halmstad, sina kamrater, campusområdet och hur allting fungerar här på Högskolan. Allt som vi berättar här i dag får man också veta under nollningen.

Hälsa och sjukvård

Under vår rundvandring träffar vi också på representanter för Studenthälsan. Det är hit studenter vänder sig vid frågor som berör hälsa och sjukvård. Enligt verksamhetschef Per Österberg är sommaröppet ett utmärkt tillfälle för Studenthälsan att visa upp sin verksamhet.

– Mycket av vårt arbete går ut på att informera, och då passar denna typ av arrangemang perfekt. Vi jobbar mycket ”ute på fältet” där studenterna finns, säger han.

Vad kan ni hjälpa de blivande studenterna med?

– Vi har en bred verksamhet och kan hjälpa till med det mesta som berör hälsa och sjukvård. Hos oss kan man bland annat träffa sjuksköterska, idrottspedagog, sjukgymnast och även präst vid behov. Via vårt samarbete med Nyhems vårdcentral kan vi även hjälpa till med läkarkontakter.

– Men framför allt arbetar vi förebyggande. Det är oerhört viktigt att man som student får en bra start på sin studietid och att man skaffar sig goda vanor, och där kan vi hjälpa till.

Text: CHRISTER PERSSON
Bild: ANNA SÖRENSEN

Fotnot: Sedan denna nyhet publicerades har studentkåren tyvärr inte möjlighet att erbjuda bostadsgaranti längre, eftersom efterfrågan på bostäder ökat, samtidigt som tillgången på bostäder nu är mindre.

Ann-Sofi Nilonius, Varberg

Vad tycker du om sommaröppet?
– Det är jättebra. Jag fick bra information om utbildningar och boende.

Ska du studera på här till hösten?
Nej, men jag ska eventuellt söka in nästa år till lärarutbildningen.

Emil Carlsson, Söderköping

Vad tycker du om sommaröppet?
– Bra. Jag fick en bra överblick över det mesta. Dock saknade jag någon representant för det idrottsvetenskapliga programmet, vilket är det jag sökt in på.

Har du blivit antagen?
– Ja, men jag har inte bestämt om jag ska tacka ja ännu.

Johanna Landqvist, Kungsbacka

Vad tycker du om sommaröppet?
– Det är ett jättebra initiativ. Men jag kom precis hit så jag har inte hunnit med så mycket ännu.

Ska du studera här till hösten?
– Ja, jag har kommit in på Sjuksköterskeprogrammet och har bestämt mig för att tacka ja.

Sidan uppdaterad 2015-07-28