Nyheter
-
26 september 2025
Professorsporträtt: Han leder biometriforskningenHur kan vi använda igenkänning av ögon, ansikten och fingeravtryck inom områden som mobilsäkerhet och gränskontroll samtidigt som vi säkerställer att tekniken följer GDPR? Fernando Alonso-Fernandez, nybliven professor i informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad, har forskat om biometri i över två decennier. I sin nya roll fortsätter han att stärka både forskning och utbildning inom ämnet.
-
24 september 2025
Digital coachning underlättar träning vid inflammatorisk ryggsjukdomHögintensiv intervallträning (HIIT) kan ge stora hälsovinster för personer med inflammatorisk ryggsjukdom. En ny studie från Högskolan i Halmstad visar att träningen fungerar bra även när den utförs på egen hand – med stöd av digital coachning.
-
17 september 2025
Högskolan i Halmstad stärker globala samarbeten under EAIE 2025Högskolan i Halmstad var under förra veckan stolt värd för delar av årets EAIE-konferens – ett av världens största evenemang inom högre utbildning. Under huvudprogrammet samlades över 7 000 deltagare i Göteborg och andra städer i västra Sverige. I Halmstad arrangerades två dagar på campus för nuvarande och potentiella internationella samarbetspartner. Fokus låg på att bygga relationer, dela erfarenheter och utforska nya möjligheter till strategiskt globalt samarbete.
-
17 september 2025
Så vill nästa generations innovatörer förbättra vårdenDet var med stor glädje och stolthet som många studenter fick ta emot stipendier på Högskolan i Halmstads examensmässa Utexpo i juni. För fjärde året i rad belönade Getinge Sterilization studenter som har utfört framstående examensarbeten inom hälsoinnovation.
-
15 september 2025
Inga läckta data från Högskolan i HalmstadHögskolan i Halmstad finns inte med bland de organisationer vilkas personuppgifter har läckt och publicerats på Darknet efter cyberangreppet mot företaget Miljödata, leverantör av systemet Adato. Det har Miljödata själv meddelat under söndagen.
-
11 september 2025
Studentduo belönas för arbete om AI och effektivt återbrukMed ett gemensamt intresse för hållbarhet och teknik tog Bisan Ashmawi och Raghad Fawal examen från programmet Byggingenjör i våras – och belönades med Stena Recyclings stipendium på 20 000 kronor för sitt nyskapande examensarbete om AI och återbruk i byggbranschen. Stipendieutdelningen skedde traditionsenligt vid Högskolans examensmässa Utexpo i juni.
-
9 september 2025
Professorsporträtt: Vägen mot en bättre värld – en lösning i tagetHenrik Barth är lösningsorienterad – så till den grad att han har vigt hela sin forskarkarriär åt att söka svar på de stora samhällsfrågorna. Som ny professor i innovationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, med ett hjärta som bultar lite extra för eldsjälar, integration och omställningen till ett hållbart samhälle, drivs han av viljan att skapa verklig förändring.
-
8 september 2025
Beslut om minskat utbildningsutbud 2026Nästa höst kommer inga nya studenter att antas på tre av Högskolans utbildningsprogram, och till våren 2027 antas inga studenter på ytterligare ett program. Det blir också färre fristående kurser. Det är konsekvensen av rektors beslut om utbildningsutbudet för läsåret 26/27. Bakom beslutet finns kravet på en ekonomi i balans till år 2026 och att regeringen nu minskar det så kallade takbeloppet kommande år, alltså det maximala anslag som Högskolan kan få för sin utbildningsproduktion varje år. För att behålla kvalitet i utbildningen behöver Högskolan därför anta färre studenter de kommande åren.
-
5 september 2025
Professorsporträtt: Hon har lagt grunden för skolsocialt arbete i SverigeVad kan skolan göra för att förebygga social utsatthet? Hur kan socialtjänsten arbeta mot våld i ungas vardag? Det är frågor som står i centrum för Sara Högdin, professor i socialt arbete vid Högskolan i Halmstad. Hennes forskning handlar om skolsocialt arbete, hedersrelaterat våld och olika yrkesgrupper som möter barn i svåra situationer.
-
4 september 2025
Så skapas innovation i världens finaste kökStjärnkockarna i de mest exklusiva restaurangerna är innovatörer som sätter trender för hela restaurangvärlden. I en intervju med Esbri berättar Deniz Dönmez, som nyligen disputerade vid Högskolan i Halmstad, om sin avhandling. I den har hon intervjuat 20 Michelin-kockar om hur de skapar innovation.