Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-06-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-06-03

100 000 kronor till bästa examensprojekt

I lördags delades stipendier på sammanlagt 280 000 kronor ut till utvecklingsingenjörer vid Högskolan i Halmstad. Robin Persson och Denijel Becevic belönades med 100 000 kronor för bästa examensprojekt. Oskar Kurtii utsågs till bästa student och fick 25 000 kronor.

Robin Persson och Denijel Becevic har i sitt projekt ”Cito Systems” utvecklat ett restaurangsystem, där man med hjälp av modern teknik enkelt kan överblicka bokningar, beställningar och betalningar.

Prispengarna kommer från en donation av den bortgångne lektorn Sten Fåhré. Stipendierna delades ut för första gången 2004. 

Utöver lördagens stipendieutdelning har också ett allmänt ingenjörspris ur Sten Fåhrés fond delats ut om 25 000 kr till bästa examensarbete på ett av Högskolans ingenjörsprogram. Priset gick till Herman Truedsson och Henrik Jacobsson, Byggingenjörsprogrammet, för projektet Prefabricering av Hampabetong. Priset delades ut under fredagens examensmässa Utexpo.


Robin Persson och Denijel Becevic belönades med ett Fåhréstipendium på 100 000 kronor för bästa examensprojekt på Utvecklingsingenjörsprogrammet 2013. Bild: Björn Kalla


Samtliga Fåhréstipendiater


BÄSTA EXAMENSARBETE

Första pris, 100 000 kr
Projekt: Cito Systems
Studenter: Robin Persson och Denijel Becevic
Handledare: Hans-Erik Eldemark
Motivering: ”Ett mycket vardagligt problem har funnit sin lösning. Genom tänkande, planerande, enkätande och dirigerande har projektgruppen med sin iver och uthållighet gjort det omöjliga möjligt att enkelt göra rätt för sig på krogen. Cito Cystems förenklar för både personal och kroggäster.”

Andra pris, 50 000 kr
Projekt: CarEye
Studenter: Peter Mian och Magnus Rudling
Handledare: Hans-Erik Eldemark
Motivering: ”Aj, aj, aj det är inte sant! Vem var det? En fjant eller en klant? Nu inget problem att veta, utan att behöva leta. CarEye är ett mycket väl genomfört examensarbete som övervakar din bil då den är parkerad.”

Tredje pris, 20 000 kr
Projekt: FlowGoLow
Studenter: Oskar Kurtii och Jonas Halili
Handledare: Jeanette Gullbrand
Motivering: ”Studenterna gjorde en marknadsanalys, vilken visade på behovet av ett hjälpmedel som underlättar för konsumenter som har ambitionen att minska sin elkonsumtion. Projektet har fortskridit med målmedvetenhet, drivkraft och stor arbetsglädje. Studenterna har visat kompetens i projektledning bland annat genom att få många delar i projektet att samverka till ett bra slutresultat.”

Delat fjärde pris (utan inbördes ordning), 5 000 kr
Projekt: LeqDefender
Studenter: Anton Kohle och Viktor Kohle
Handledare: Hans-Erik Eldemark
Motivering: ”I såväl slott som koja, finns nu stopp, på dripp och dropp. Genom målmedvetet tänkande, grävande undersökande och lyssnade har en lösning kommit fram genom projektgruppen LeqDefender. Leqdefender upptäcker och stoppar vattenläckage.”

Projekt: Attensign
Studenter: Johanna Wendel och Filip Johansson
Handledare: Leif Nordin
Motivering: ”Med målmedveten energi har man identifierat en egen nisch i medievärlden för reklamskyltar. En finurlig kombination ger attraktivare reklam både för annonsören och för mottagaren. Gruppen har i arbetet visat synnerligen god förmåga avseende både projektledning och nätverkande. ’Attensign kan användas var du vill, när du vill och hur du vill’.”

Projekt: Loadlimiter för barnstol
Studenter: Mattias Nilsson och Marios Giouvanakis
Handledare: Gunnar Weber
Företag: Holmberg Childsafety AB
Motivering: ”Mattias och Marios har på ett idérikt, engagerat och ingenjörsmässigt sätt tagit fram en helt ny lösning för att minska risken för skador på barn vid en bilkrock. Produkten, en så kallad loadlimiter för barnstol, bromsar in kroppen över en längre sträcka vid en kollision istället för att det blir tvärstopp. Detta gör att trycket mellan kropp och bälte minskar, vilket minskar skaderisken vid en kollision.”

BÄSTA STUDENT

Första pris, 25 000 kr
Oskar Kurtii

BÄSTA PRODUKTFÖRNYELSEPROJEKT (årskurs 2)

Första pris, 20 000 kr
Projekt: ”Skördaraggregat”
Studenter: Robert Johansson, Daniel Kühn, Mattias Roos och Sebastian Schwartz
Handledare: Peter Altmann
Företag: SP-Maskin AB
Motivering: ”Studenterna har arbetat mycket ingenjörsmässigt när de har tagit fram olika lösningsförslag. Dessa förslag har varit väl underbyggda och framtagna med stor entusiasm. Projektgruppen har inte tvekat när de tvingats ta in ny kunskap för att kunna gå vidare i sitt projekt.”

Andra pris, 10 000 kr
Projekt: TikScan 2.0
Studenter: Viktoria Johnsson, Martin Nilsson och Daniel Sträng
Handledare: Hans-Erik Eldemark
Företag: TiksPac AB
Motivering: ”För stora som för små med trängande behov, fixas en lösning på ett nytt sätt, så att priset blir så rätt. Ett mycket kreativt och målmedvetet arbete som både förenklat och ansiktslyft TiksScan.”

Tredje pris, 5 000 kr 
Projekt: ”Centrifugal Disc”
Studenter: Anders Hedborg, Malin Larsson, Christoffer Nilsson och Robin Sandberg
Handledare: Leif Nordin
Företag: Husqvarna AB
Motivering: ”Studenterna har med stort engagemang löst ett tekniskt avancerat problem på ett innovativt och ingenjörsmässigt sätt. Studenterna har på ett adekvat sätt varvat tekniska lösningar med praktiska tester. Lösningen som studenterna presenterade mottogs väl av företaget, Husqvarna.”

BÄSTA FÖRETAGSUTVECKLINGSPROJEKT (årskurs 2)

Första pris, 20 000 kr
Projekt: Coop Källö Knippla
Studenter: Kim Gutestam, Anna Malmgren, Mattias Roos och Daniel Sträng
Handledare: Leif Nordin
Företag: Coop Källö Knippla EF
Motivering: ”Med energi och fokus nära både vägs ände och jordens slut har gruppen kommit med ett antal förslag som sannolikt gör röda siffror till svarta siffror. Trots den lilla spelplanen har gruppen hittat flera sätt att tjäna mer pengar. Detta för sannolikt med sig att Källö Knipplaborna kommer att ha kvar sin affär även i framtiden.”

Andra pris, 10 000 kr
Projekt: Bendix
Studenter: Ida Dahlström, Viktoria Johnsson, Samuel Martinsson och Pierre Runic
Handledare: Hans-Erik Eldemark
Företag: Bendix AB
Motivering: ”Ett företag med önskan och rörande visioner, och en grupp med glöd och go i. Resultatet blir ett gäng med krökta rekommendationer. Ett gott och uppskattat arbete som får krökandet på Bendix att öka.”

Tredje pris, 5 000 kr
Projekt: Haverdals Golfklubb
Studenter: Daniel Kühn, Viktor Rosén, Li Wigby och Petar Zivojinovic
Handledare: Hans-Erik Eldemark
Företag: Haverdals Golfklubb
Motivering: ”Vad kan man mer säga? Med research så bra, gott tänk och härligt samarbete kan det bli något annat än ett Hole in One? Ett förtjänstfullt och mycket uppskattat arbete som sannolikt kommer att leda till flera nya intäkter för golfklubben.”

ALLMÄNNA INGENJÖRSPRISET

Projekt: Prefabricering av hampabetong
Studenter: Herman Truedsson och Henrik Jacobsson 
Program: Byggingörsprogrammet.
Motivering: ”Projektet är framtidsorienterat med avseende både på boendemiljö och för i samhället i stort. Med eget recept och egna tekniska lösningar har man gjort ett mycket bra resultat. Kund finns redan, som kommer att använda sig av detta nya material”.  

STIPENDIATER ÅRETS TEKNIKUTBILDNING 2011, TEKNIKFÖRETAGEN

Stipendium, 10 000 kr
Projekt: Soft Car Control
Studenter: Carl Larsson och Johanna Molin
Handledare: Gunnar Weber
Företag: Volvo AB
Motivering: ”Behöver ni en radiostyrd ballongbil? I så fall kan ni beställa en av Carl Larsson och Johanna Molin. De vet hur man gör! Ballongbilen, som rör sig obemannad på en testbana, används vid testning av Volvos nödbromssystem vid simulering av krock bakifrån. Bilen inklusive styrsystem, som studenterna självständigt i samverkan med Volvo har utvecklat och konstruerat, är nu färdig att tas i bruk för verkliga tester.”

Stipendium, 5 000 kr
Projekt: Loadlimiter för barnstol
Studenter: Mattias Nilsson och Marios Giouvanakis
Handledare: Gunnar Weber
Företag: Holmberg Childsafety AB
Motivering: ”Mattias och Marios har på ett idérikt, engagerat och ingenjörsmässigt sätt tagit fram en helt ny lösning för att minska risken för skador på barn vid en bilkrock. Produkten, en så kallad loadlimiter för barnstol, bromsar in kroppen över en längre sträcka vid en kollision istället för att det blir tvärstopp. Detta gör att trycket mellan kropp och bälte minskar, vilket minskar skaderisken vid en kollision.”


Oskar Kurtii, årets bästa student på Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Johanna Wendel och Filip Johansson fick delat fjärdepris för sitt projekt Attesign.

Stipendierna delades ut under utvecklingsingenjörernas examensceremoni.

Sidan uppdaterad 2013-06-03