Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-12-20. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-12-18

Doktorsavhandling om mikrovågsteknik

Emil Nilsson vid Sektionen för informationsvetenskap, data– och elektroteknik disputerade den 17 december på sin doktorsavhandling om applikation av mikrovågsteknik för korthållskommunikation och för sensorsystem. Något som bland annat spelar en avgörande roll för att realisera det som kallas ”sakernas internet”.

Emil Nilsson (till vänster) försvarade sin avhandling i Wigforssalen. Opponent var var Eric Klumperink (till höger), professor vid Universitetet i Twente, Nederländerna.

Sakernas internet – även känt som "Internet of Things" – är samlingsnamn för ett koncept som innebär att unika och identifierbara objekt kopplas samman i en internetliknande struktur via trådlös kommunikation. Storlek och effektförbrukning blir här allt viktigare frågor. Energikällan för enheten, vanligtvis ett batteri, bestämmer livslängd, kostnad, och i vissa fall dimensionerna på slutprodukten.

– Mikrovågsteknik och trådlös teknik spelar en avgörande roll när vi ska realisera visionen om "sakernas internet". Samma sak gäller effektförbrukning, och det kommer att krävas nya sätt att bygga komponenter och att integrera dem. Ingen vill byta batterier på inbyggda sensorer runtomkring oss eller kanske till och med inuti oss, säger Emil Nilsson.

Avhandlingen har titeln Applying Microwave Technology in Short Range Radio Communication and Sensing Systems – Theory and Design. Den beskriver en lågeffektsradio, tillverkad i CMOS-teknik, som förbrukar 2.3 mikrowatt, samt en interferometrisk mikrovågssensor med låg uteffekt för industriell processövervakning.

Opponent vid disputationen – som genomfördes i Wigforssalen – var Eric Klumperink, professor på Institutionen för elektroteknik vid Universitetet i Twente, Nederländerna.

Text: JOACHIM BRINK
Bild: ROLAND THÖRNER

Sidan uppdaterad 2013-12-20