Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-01-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-01-23

Flerfaldig Guldbaggevinnare tidigare student på Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad gratulerar Gabriela Pichler, flerfaldigt belönad vid årets Guldbaggegala i måndags för sin film "Äta sova dö".

Filmen fick pris för bästa film, regi, manus samt bästa kvinnliga huvudroll. Svenska dagbladet kallade detta "en milstolpe i svensk filmhistoria".

Gabriela Pichler är tidigare student vid Högskolan i Halmstad och har en filosofie kandidatexamen med huvudämnet filmvetenskap. I examen ingår även litteraturvetenskap och idé- och lärdomshistoria.

Gabriela Pichlers examensarbete har titeln "Kamerakontakt. Om det direkta mötet mellan karaktär och åskådare". Hon har under senare tid gästföreläst inom filmvetenskap vid Högskolan i Halmstad, till exempel vid filmvetarnas avslutning för ett par år sedan.

Minns sin studietid på Högskolan i Halmstad med glädje

I en intervju i Högskolans utbildningskatalog för två år sedan ser Gabriela Pilcher tillbaka på sin studietid på Högskolan i Halmstad med glädje. Hon minns särskilt kontakten med lärarna som var nära och bra:

– Lärarna fick oss studenter att känna oss betydelsefulla – att det vi hade att säga var viktigt. Det hade extra stor betydelse för oss som inte hade någon akademisk bakgrund. Man fick självförtroende, säger Gabriela.

Trots att det är flera år sedan hon avslutade sina studier vid Högskolan i Halmstad har hon kvar kontakten med flera av sina lärare.

– Lena Israel och Dagmar Brunow har följt mig hela vägen och stöttat mig. De har blivit mina vänner, mina mentorer, och de samtal vi har haft har påverkat mig som filmskapare. Att kunna ha den relationen med sina lärare är en väldig lyx.

Under åren på Högskolan i Halmstad läste Gabriela fristående kurser. Förutom filmvetenskap blev det bland annat idé- och lärdomshistoria och litteraturvetenskap. Studierna resulterade i en kandidatexamen i filmvetenskap. Hon tycker att samhället generellt underskattar den kompetens som studier i humaniora ger.

– Jag skulle råda alla att läsa humanistiska ämnen, det ger så ofantligt mycket på det intellektuella planet. Det var verkligen en aha-upplevelse.

Ur intervjun ”Det var verkligen en aha-upplevelse” av Nathalie Sjögren Törhagen, i Högskolans utbildningskatalog 2011/12

Flerfaldiga Guldbaggevinnaren Gabriela Pichler har studerat vid Högskolan i Halmstad.
Bild: LOVISA JONES

Sidan uppdaterad 2013-01-23