Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-04-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-04-05

Halmstad satsar på forskning inom golf

I veckan startar ett treårigt forskningsprojekt inom golf på Högskolan i Halmstad. Målet är att ta fram ett recept för framgångsrik, skadefri elitgolf.

– Det saknas kunskap inom golfen vad en elitgolfare ska prioritera för att förbättra sin prestation och samtidigt minska risken för skador, säger initiativtagaren James Parker, forskarstuderande på Högskolan i Halmstad och fystränare på Scandinavian School of Golf.

James Parker, forskarstuderande på Högskolan i Halmstad och fystränare på Scandinavian School of Golf, har tillsammans med ett forskarteam just inlett ett forskningsprojekt som syftar till att förbättra förutsättningarna för elitgolfare att hålla sig skadefria.
Bild: GOLFHUVUDSTADEN

James Parker är en av sex forskare på Högskolan i Halmstad som tillsammans ska bedriva forskning med hjälp av 50 elitgolfare i åldern 17–25 år. Det är främst högskolestudenterna på programmet Professionellt idrottsutövande – inriktning golf/Scandinavian School of Golf på Högskolan i Halmstad som utgör basen i forskningsprojektet.

Fysiologi, psykologi och biomekanik – allt påverkar

Studenterna tränar året runt på Volkswagen Golfarena i Halmstad och på golfbanorna runt om i Halmstad. Forskarna kommer att finnas vid deras sida för att förstå hur fysiologiska, psykologiska och biomekaniska parametrar påverkar deras golfprestation.

– Inom en sport som golf är det otroligt viktigt att vi tränar på rätt sätt så att kroppen håller för en mångårig karriär. Många golfare uppnår inte sin karriärtopp förrän vid 30 års ålder, säger Sofia Grönberg Whitmore, sportchef på Scandinavian School of Golf.

Halmstad är golfhuvudstaden

Halmstad är numera Sveriges golfhuvudstad och ledande för utvecklingen av golf med en av Sveriges äldsta och också främsta banor, en högskoleutbildning för golfare och en avancerad anläggning för utveckling av det egna golfspelet.

– Golfhuvudstaden Halmstad har vad som krävs för att genomföra ett så stort och avancerat forskningsprojekt. Här finns Högskolan, och här finns elitgolfare och finns förutsättningar för att utvecklas och nå toppen. Det kommer till exempel krävas avancerad mätutrustning för forskningen och detta finns på Volkswagen Golfarena, säger Lina Siljegård som leder projektet Golfhuvudstaden på Halmstad & Co.

Forskningsprojektet kallas Framgångsrik skadefri golf och finansieras av KK-stiftelsen tillsammans med Högskolan i Halmstad, Scandinavian School of Golf, Volkswagen Golfarena och In Motion Intelligence.

Att forskningsprojektet är ett samarbete mellan flera intressenter är en förutsättning. På Volkswagen arena i Halmstad finns exempelvis den avancerade mätutrustning som krävs för forskningen.
Bild: GOLFHUVUDSTADEN

Sidan uppdaterad 2013-04-05