Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-09-04. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-09-04

Halmstadsstudenter till final i "Stora FM-priset"

Niklas Göthberg och Anastacia Simonchik, studenter på masterprogrammet i innovationsledning och affärsutveckling vid Högskolan i Halmstad, har gått till final i tävlingen ”Stora FM-priset”, i hård konkurrens med ett rekordstort antal bidrag från universitets- och högskolestudenter från hela Sverige.

Niklas Göthberg och Anastacia Simonchik har nu chansen att vinna förstapriset i tävlingen, 50 000 kronor, med sitt tävlingsbidrag uppsatsen ”Attitude Towards Lean”. Av sammanlagt ett 40-tal tävlande bidrag har juryn valt ut tre finalister, där vinnaren presenteras vid branschkonferensen Nordic Workplace den 20 november i Stockholm.

Faciltiy Management – effektiv servicehantering

Stora FM-priset är öppen för akademiska uppsatser och syftar till att få fram kreativa förslag som kan öka produktiviteten inom den så kallade facility managementbranschen. Den totala prissumman är 100 000 kronor.

Niklas Göthbergs och Anastacia Simonchiks uppsats handlar om hur anställda förhåller sig till om och när arbetssättet "lean" införs på en arbetsplats inom servicenäringen.

– Det är jätteroligt för Niklas och Anastacia – och för Högskolan i Halmstad. Vi har haft ett forskningsamarbete med ISS under flera år där vi har utvecklat en affärsmodell för servicehantering, och som nu implementeras på ISS. Det arbetet har i sin tur lett till detta studentsamarbete, säger Mike Danilovic, professor i industriell organisation inriktning innovation och technology management, på Högskolan i Halmstad och examinator för Niklas Göthbergs och Anastacia Simonchiks uppsats.

Stora FM-priset har instiftats av ISS, som är Sveriges och Nordens största tjänsteföretag. Tanken med priset är att det ska bidra till utvecklingen av FM-branschen, med nya idéer som leder till höjd produk­tivitet och ökad effektivitet. Men det är också ett led i en strävan att synliggöra branschen och öka dess attraktionskraft bland studenter.

100 000 kronor för bästa uppsatserna

Priset delas ut en gång om året och premierar de mest intelligenta och nytänkande akademiska uppsatserna i Sverige. Den totala prissumman är 100 000 kronor i form av stipendier. Den uppsats som juryn anser är bäst belönas med 50 000 kronor. Ytterligare två uppsatser får 25 000 kronor vardera.

– Det är verkligen glädjande både att vi har fått ett sådant stort gensvar från studenter vid en rad olika universitet och högskolor, och att ansökningarna spänner över ett så brett område. Många av bidragen håller också en mycket bra kvalitet, vilket pekar på att det finns hög kompetens och kreativitet bland de tävlande, säger Christer Ekelund, marknads- och kommunikationsdirektör på ISS.

Facility Manage­ment-branschen sysselsätter 150 000 personer i Sverige och "Stora FM-priset är viktigt för utvecklingen av, branschen, menar tävlingsarrangörerna.

Juryn bestod i år av representanter för både akademin och FM-branschen.

Fakta

FACILITY MANAGEMENT – FM

FM avser strategisk ledning och styrning (management) av de resurser och tjänster som krävs för att en facilitet (byggnad eller fastighet) ska fungera effektivt, det vill säga hålla standard och effektivisera servicetjänsterna i en organisation för att stödja kärnverksamheten. Begreppet finns i hela världen, men med delvis olika innehåll beroende på historiska och kulturella omständigheter.

FM-tjänsterna indelas ofta i två kategorier: fastighetsanknutna tjänster (”hårda FM-tjänster”, exempelvis fastighetsskötsel, energioptimering, säkerhet) och arbetsplatsanknutna tjänster (”mjuka FM-tjänster”, exempelvis lokalvård, reception, posthantering).

Anastacia Simonchik och Niklas Göthberg, studenter på masterprogrammet i innovationsledning och affärsutveckling, har skrivit en uppsats om ”facility management” (FM), som har gått till final i den nationella tävlingen ”Stora FM-priset”. Nu har studenterna chans att vinna 50 000 kronor för sina kreativa förslag.
Bild: EMELIE ANDERSSON

Sidan uppdaterad 2013-09-04