Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-03-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-11-13

Halmstadsstudent nominerad till innovationspris

Halmstadsstudenten Christoffer Lindhe har tidigare uppmärksammats för sin målmedvetna kamp tillbaka efter en svår olycka. Nu är han nominerad till Innovationspriset student för protesfoten xBalance som har utvecklats med stöd av Högskolan i Halmstad.

– Det känns jättekul. Nomineringen blir en bekräftelse på att det man gör är bra, säger Christoffer Lindhe.

xBalance har egenskaper som förbättrar balansen för amputerade. Protesen utmärks bland annat av att den är mer rörlig än de alternativ som används i dag.

– Det är en produkt som kan förbättra vardagen för många. Det finns ett stort antal protesanvändare och foten kan hjälpa dem att leva ett normalt liv, säger han.

Christoffer Lindhe gav inte upp efter sin svåra olycka. Han representerade Sverige som simmare i Paralympics och nu är han nominerad till Innovationspriset student för en protesfot utvecklad med hjälp av Högskolan i Halmstad. Foto: PRIVAT

Högskolan stor hjälp

För Christoffer Lindhe handlar utvecklingen av protesen om mer än en smart affärsidé. Sommaren 2006, vid 17 års ålder, var han med om en svår tågolycka i Varberg och miste båda benen och ena armen. Han överlevde mirakulöst och valde att möta de nya utmaningarna. Nästan på dagen två år efter olyckan tävlade han som elitsimmare för Sverige i Paralympics i Beijing.

Protesfoten började som ett examensarbete som han gjorde med en kurskamrat på Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Idag läser han en MBA-utbildning vid Högskolan samtidigt som han på egen hand fortsätter arbetet med sin produkt vid lärosätets etableringsmiljö Science Park Halmstad. Målet är att få ut den på marknaden.

– Högskolan har varit till stor hjälp under utvecklingen av protesen, och har även ordnat så att jag har blivit uppmärksammad. Det har betytt jättemycket, säger han.

Bra publicitet

Priset delas ut den 20 november i samband med Veckans Affärers seminarium Framtidsdagen som anordnas i Grand Hôtel i Stockholm. Prissumman är 100 000 kronor. Förutom Innovationspriset student så delas även Svenska innovationspriset ut.

– Nomineringen ger bra publicitet. Det är viktigt att så många som möjligt blir medvetna om protesfoten, säger Christoffer Lindhe.

Fotnot. Torsdag den 14 november föreläser Christoffer Lindhe på Science Park Halmstad om "Att lyckas mot alla odds". Föreläsningen ingår i Inspiration och innovation som är en del av Högskolans 30-årsjubileum.

JOACHIM BRINK

Två innovationspriser

Svenska innovationspriset lyfter fram en person eller grupp som har skapat, utvecklat eller stått bakom en svensk innovation som nått kommersiellt genomslag. Innovationspriset student går till en person eller grupp, på ett universitet eller högskola, som har skapat en innovativ produkt eller verksamhet. Priserna delas ut av Veckans Affärer och ÅF (Ångpanneföreningen) med Vinnova som partner. Förutom äran erhåller vinnarna 100 000 kronor vardera.

Sidan uppdaterad 2017-03-10