Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-04-16. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-04-16

Halmstadstudent till final i jobbtävling

Gustaf Karlténius, student vid Ekonomprogrammet vid Högskolan i Halmstad, har chansen att få sommarjobb som rekryteringsfirman Adeccos vd och koncernchef med en lön på 100 000 kronor. 

Adecco utlyste i vintras sommarjobbet som koncernchef. Nu är du en av tio bland totalt 1 700 sökande som har gått till final. Hur gick det här till?
– Det var egentligen en ren slump. En vän som tidigare har jobbat på Adecco lade ut en annons på Facebook. Tävlingsmänniska som man är så signade jag upp genom att lägga ut en profil och ladda upp cv där jag berättade vad jag hade gjort tidigare. Man fick även möjlighet att utmana andra sökande i frågor som handlade om Adecco som företag. I första omgången plockades de 50 bästa ut och därefter fick vi göra en videointervju samt personlighets- och intelligenstest.

– I nästa steg valdes tjugo personer ut. Då fick jag åka till Göteborg där jag intervjuades av en rekryteringschef under tre timmar och där man i princip fick gå igenom allt i sitt liv. Förra veckan fick jag reda på att jag hade gått till final!

Finalen går på onsdag och torsdag i Stockholm den här veckan. Hur kommer den att gå till?
– Under den första dagen kommer vi att få arbeta med olika case tillsammans. Fem går vidare till torsdagen och då kommer man att få utföra olika uppgifter inför publik, om jag har förstått det rätt.

Hur ska du göra för att ta dig vidare ända till torsdagens delmoment?
– Jag tror att det bästa är att bara försöka vara mig själv så mycket som möjligt. Det är en ledare de söker, och jag gillar att arbeta med ledarskapsuppgifter och att motivera andra. Jag har inte haft någon liknande position i yrkeslivet tidigare, men genom Högskolan har jag bland annat erfarenhet från ekonomföreningen där jag satt som ordförande i två år.

Vad skulle vd-uppdraget innebära om du fick det?
– Det skulle vara en fantastisk merit för framtiden och på något sätt ett kvitto på att min utbildning är bra och att man har gjort det där lilla extra som ibland krävs för att man ska komma framåt.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag har precis sökt in till en ettårig utbildning i ledarskap och management vid Stockholms universitet. I framtiden ser jag mig själv i ledande position, sedan får vi se vart man tar vägen exakt. Nu jobbar jag på Nordea vid sidan av studierna och det är en fantastisk arbetsplats. Jag har även hand om SM i ekonomi, som vi arrangerar i Halmstad den 16–19 maj.

Om du vinner finalen, hur kommer ditt uppdrag som Adeccos sommarvikarierande vd faktiskt gå till?
– Uppdraget inleds i juni med någon form av praktik så att man kommer in i själva arbetet och får träffa dem man ska ta hand om helt enkelt – allt som allt handlar det om runt 5 000 personer. Så länge man omger sig av kompetenta personer tror jag att det ska gå bra, och det är jag helt säker på att de Adeccoanställda är.

Vad tror du dig kunna tillföra?
– Förhoppningsvis lite nytänk, jag är väldigt mycket för att man inte ska begränsa sig i sitt uppdrag, det blir lätt att man hamnar i gamla vanor. Men vi får se hur det går helt enkelt. Nu först ska det bli fantastiskt roligt att träffa de andra finalisterna!

– För Adeccos del är detta inte minst ett tillfälle att skapa bra reklam. Dessutom får de en fantastisk möjlighet att ta tillvara på ny kompetens. Av alla 1 700 sökande finns det säkert många som de skulle kunna använda i framtiden.

HANNA JOHANSSON


Adecco Headhunter

Rekryteringsfirman Adecco har även tidigare annonserat ut sin vd-post som sommarjobb. Lönen ligger på 100 000 kronor och 27-åriga Gustaf Karlténius är den första studenten från Högskolan i Halmstad som lyckats ta sig hela vägen till final. Efter avslutad tjänst kommer vinnaren att få ett sex månader långt mentorskap med ordinarie koncernchef Per-Arne Gulbrandsen.

27-åriga Gustaf Karlténius är en av de tio studenter som i veckan tävlar om att få sommarjobb som Addeccos vd.

Sidan uppdaterad 2013-04-16