Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-03-26. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-03-26

Högskolan har USA-besök inom idrottspsykologi

I veckan har Högskolan i Halmstad besök av studenter och lärare inom ämnet idrottspsykologi från West Virginia University i USA. Här väntar bland annat föreläsningar, handbollsträning och studiebesök.

Det är elva studenter och två lärare från en av USA:s främsta utbildningar inom idrottspsykologi, ”Sport and Exercise Psychology program” vid West Virginia University (WVU), som har kommit till Halmstad för att knyta kontakter med forskare, lärare och studenter inom idrottspsykologi vid Högskolan.

– Vi har tidigare haft ett givande samarbete med Urban Johnson och Natalia Stambulova från Högskolan i Halmstad, som är högt respekterade forskare inom vårt fält. Vi är glada över att kunna ta samarbetet ytterligare ett steg genom att även föra samman våra studenter inom området, säger Jack C Watson, professor i idrottspsykologi och lärare vid WVU.

Urban Johnson och Natalia Stambulova hälsar besökarna välkomna i Faculty.

Studiebesök och föreläsningar

Under veckan väntar föreläsningar om Högskolans forskning inom idrottspsykologi, bland annat om träningsmotivation och elitidrottares karriärstöd, men även aktiviteter som introducerar besökarna till svensk kultur och idrott. De ska träna handboll med Halmstads handbollspojkar (HBP) under ledning av Urban Johnson, göra psykologiska tester i Högskolans beteendelabb, besöka Friskis och svettis och Volkswagen golfarena. Det väntar också två studieresor till Göteborg och Båstad.

– Vi är mycket glada över besöket och har förberett programmet under lång tid. För våra studenter, som kommer att hålla i några delar av programmet, blir det en möjlighet att presentera och tillämpa sina kunskaper i ett internationellt sammanhang, säger Natalia Stambulova, professor i psykologi och den som ansvarar för besöket för Högskolan i Halmstads räkning.

Hoppas på motsvarande USA-resa

Tidigare har de båda lärosätena samarbetat inom idrottspsykologi genom utbyten av gästlärare. 2009 hade Högskolan i Halmstad besök av gästläraren Edward Etzel och ett par år senare besökte Natalia Stambulova och Urban Johnson WVU.

– Vår förhoppning är att vi ska åka dit på en motsvarande resa med studenter härifrån. Vi hoppas även på att bana väg för fler lärarutbyten och utbyten för våra forskarstuderande, säger Natalia Stambulova. 

Text och bilder: IDA LÖVSTÅL

Jack C Watson, professor i idrottspsykologi vid West Virginia University.

Sidan uppdaterad 2013-03-26